Regeringen har nu beslutat att ge den så kallade Mediemyndigheten i uppdrag att genomföra ”en bred och långsiktigt hållbar nationell satsning för att stärka befolkningens medie- och informationskunnighet”, uppger man i ett pressmeddelande. Man påstår sig vilja ”öka den grundläggande förmågan att förstå och värdera olika typer av budskap”.
I början av året pekade globalistgruppen World Economic Forum ut ”missinformation och desinformation” som det största hotet, eller risken, i världen.
Detta har nu Sveriges regering tagit fasta på.
Regeringen ska därför satsa på så kallad ”stärkt medie- och informationskunnighet”, skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) och civilminister Erik Slottner (KD) i en debattartikel i Dagens Media.
Och man hänvisar till just WEF.
”Inför sitt årliga toppmöte presenterade Världsekonomiskt forum 2024 års globala riskrapport, framtagen av 1 400 riskexperter. I rapporten lyfts desinformation och annan vilseledande information som den enskilt största risken mot stabilitet och utveckling i världen – före klimatrelaterade problem, väpnade konflikter och ekonomisk lågkonjunktur och inflation”, skriver ministrarna i sin artikel.
Fel sorts information hotar helt enkelt demokratin.
Enligt ministrarna har det för många blivit närmast omöjligt att göra en bedömningen av informationen som sprids, sålla bland källor och förstå vilken avsändare som är pålitlig. Svenskarna behöver också bli bättre på källkritik – och ”källtillit”, sägs det.
Med källtillit menas att man har ”förtroende för tillförlitliga källor”.
Folket ska alltså lära sig att lita på ”rätt” källor eller aktörer.
”Avsikten är att öka den grundläggande förmågan att förstå och källkritiskt värdera olika budskap, samtidigt som tilliten till trovärdiga avsändare kan upprätthållas. Satsningen ska därigenom bidra till samhällets motståndskraft mot bland annat desinformation och otillbörlig informationspåverkan”, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.
Syftet med satsningen är att svenska folket ska kunna ”förstå och värdera” informationen som sprids på nätet. Detta påstås nämligen vara en förutsättning ”för att vi ska fortsätta vara en motståndskraftig demokrati”, hävdar ministrarna i slutet av sin debattartikel.