Sveriges regering vill nu se ”högre ambitioner avseende cirkulär ekonomi på global nivå”, meddelar Klimat- och näringslivsdepartementet i ett pressmeddelande.
Den 7-8 maj möttes de nordiska så kallade klimat- och miljöministrarna i Stockholm.
Bland annat diskuterades ”hur näringslivet kan spela en roll i arbetet med klimatanpassning”.
Särskilt fokus lades på ”cirkulär ekonomi”.
”De nordiska länderna har erfarenheter och lösningar att dela med sig av för att främja omställningen både i Norden och i resten av världen, och möjligheten till samarbete med andra regioner diskuterades”, skriver regeringen i pressmeddelandet.
Regeringen har tidigare pratat om ”omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi”.
– De nordiska länderna betonar vikten av att samarbeta med Unep (FN:s miljöprogram, vår anm) för att nå högre ambitioner avseende cirkulär ekonomi på global nivå. I det arbetet är det viktigt med näringslivets engagemang. Det finns också goda möjligheter för de nordiska länderna att bidra med lösningar, exempelvis inom bygg- och textilområdet, säger nu klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett uttalande.
Även ministrar i Sveriges förra vänsterregeringen pratade om cirkulär ekonomi, eller till och med delningsekonomi.
Med linjär ekonomi menas den ekonomi som funnits sedan industrialiseringen, som präglats av sådant som konsumtion och utvinning av naturresurser. En cirkulär ekonomi ska, påstås det, räkna in planetens bästa som utgångspunkt och innebär till exempel att saker ska repareras i stället för att slängas. Människor övergår från att äga och konsumera till att bli ”användare av produkter” genom att till exempel hyra saker i stället för att äga dem, lyder en förklaring. Även människor och företag ska gynnas av den cirkulära ekonomin, hävdas det. Enligt Cradlenet handlar cirkulär ekonomi om att ”frikoppla ekonomisk tillväxt från användandet av naturresurser”. Naturvårdsverket pratar om ”uthyrning eller delning av produkter”.
Diverse förklaringar om cirkulär ekonomi påminner om World Economic Forums framtidsutsikt om hur världen kommer se ut år 2030: ”You’ll own nothing, and you’ll be happy.” (Du kommer äga ingenting och du kommer vara lycklig.)
This is how our world could change by 2030. Read more: https://t.co/rkhF5AdSZ3 pic.twitter.com/9jf3XcmRG2
— World Economic Forum (@wef) February 6, 2017