”Redan rika berikar sig riskfritt” – elitens klimatideologi skapar en ny kapitalism

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Att både högern och vänstern stödjer ”gröna satsningar” som i praktiken innebär att skattebetalarna tar hela risken är svårt att förstå. Det säger Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, i Fjärde Statsmakten i Swebbtv.
– Riskkapitaliserna gör vinst om det blir framgång, men tar inte förlusten om det blir ett bakslag. Den tar skattebetalarna, påpekar han. Jag får inte ihop det.

Under covid tog EU fram en plan på 10.000 miljarder svenska kronor med det påstådda syftet att få fart på Europa.

Den så kallade pandemin blev ett sätt för makten att flytta fram sin politik i hela Europa, förklarar kärnfysikprofessor Jan Blomgren i Swebbtv.

2022 utsågs EU:s coronafond till årets värsta slöseri av Slöseriombudsmannen.

– Det paketet handlar väldigt mycket om så kallat gröna satsningar och liknande, säger Jan Blomgren i Swebbtv. Notera att man avsatte nästan hälften, över 4.000 miljarder svenska kronor, till sånt som har med vätgas att göra. Så politiken har inte bara sagt att få fart på Europa, utan att få fart Europa och ni ska göra det med just vätgas. Och det gör ju att de som kan halvera koldioxidutsläppen med hjälp av metangas får inte ett öre, för det är inte vätgas. I och med att politiken väljer en vinnare så styr man bort innovationer som annars kunde ha varit värdefulla.

– Och det här leder till att det föds en ny typ av kapitalism. Förut var du tvungen att fundera på om du kunde tjäna pengar på det här, vilka risker tar jag. Sen ska du gå till banken och övertyga dem om att låna ut en miljard. Men nu är situationen den att det finns en enorm skål med gratispengar. Då är det ju intressant för en kapitalist att komma åt de pengarna, för det är ju riskfria pengar, det är nån annan som betalar.

Det handlar alltså om affärer i mångmiljardklassen med andras pengar.

– Det är ju intressant att det här drivs av både höger och vänster i Europa, fortsätter Jan Blomgren. Men det som händer med det här upplägget är ju att skattebetalarna tar hela risken. Blir det förlust betalar skattebetalarna. Men de inblandade riskkapitalisterna gör vinst om det blir framgång, men tar inte förlusten om det blir ett bakslag. Den tar skattebetalarna.

– Jag har väldigt svårt att se, både för höger och vänster, varför man tycker att det är rätt att redan rika personer ska kunna berika sig ännu mer riskfritt, och skattebetalarna plockar upp prislappen på slutet. Jag får inte ihop det med ideologierna.

Läs också:

Christian Sandström: Grön bubbla inom vindkraften – många bolag nära konkurs

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program