Putin såg fram emot sanktioner: ”Ger oss fria händer” – nu badar Ryssland i pengar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

I ett tankeexperiment 2018 hoppades Rysslands president Vladimir Putin att väst skulle införa så massiva sanktioner som möjligt. För då skulle den ryska regeringen få fria händer att fullt ut försvara sina nationella intressen på det sätt den ansåg vara bäst. Idag tjänar Ryssland ”storkovan” på sin olja – efter kriget i Ukraina. Man har redan nya köpare.

Västvärldens antiryska sanktioner har fått motsatt effekt och slagit tillbaka som en vass boomerang rakt i ansiktet på EU.

Det är särskilt Europa som nu lider, inte Ryssland.

Sanktionerna har gjort den ryska valutan rubeln starkare än på sju år. Ryssland drar in så mycket pengar på olja efter kriget att landet ”simmar i pengar”, säger Elina Ribakova, biträdande chefekonom vid Institute of International Finance, till Wall Street Journal.

”Sanktionerna var avsedda att hämma Rysslands oljeintäkter och krympa dess medel att kunna föra krig. Moskva tjänar istället mer pengar än före Ukraina-invasionen”, skriver WSJ.

Enligt tidningen har Ryssland rentav större intäkter ”än någonsin” tack vare att man hittat nya köpare och handlare, samt på grund av världens ”till synes omättliga efterfråga på råolja”, som WSJ uttrycker det. I stället för till EU och USA går nu oljan till Asien och Mellanöstern.

Samtidigt är energipriserna i Europa på samhällsfarliga nivåer, och vintern har inte ens börjat.

Under Russian Energy Week International Forum 2018 fick Rysslands president Vladimir Putin frågor om västvärldens dåvarande sanktioner mot landet.

Men han verkade inte särskilt oroad. Tvärtom.

– Du vet, ibland tänker jag att det skulle vara bra för oss om de som vill införa sanktioner går vidare med det och inför alla sanktioner de kan tänka sig så snart som möjligt. Detta skulle fria våra händer att försvara våra nationella intressen hur vi än anser vara mest effektivt för oss.

Vidare förklarade han att sanktioner är väldigt farliga – för dem som står bakom dem.

– Det är väldigt skadligt i allmänhet. Det gör ont för dem som inför det. Vi förstod detta för länge sedan. Det är därför vi aldrig har stöttat och aldrig kommer stödja olagliga sanktioner som kringgår FN, fortsatte presidenten.

– Det är inte vi som inför dessa sanktioner mot USA eller väst. Vi reagerar bara på deras handlingar, och vi gör detta i mycket återhållsamma, försiktiga steg för att inte orsaka skada, särskilt inte mot oss själva. Och det kommer vi fortsätta med.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program