Putin: ”Mänskliga rättigheter” västelitens verktyg för att dominera världen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Västvärldens doktriner om ”mänskliga rättigheter” är egentligen ett sätt för väst att dominera andra länder. Det menar Rysslands president Vladimir Putin.

Det var under en videokonferens vid det ryska presidentrådet för civilsamhället och mänskliga rättigheter på onsdagen som Rysslands president Vladimir Putin bland annat påstod att västvärlden missbrukar doktriner om så kallade mänskliga rättigheter.

– Under åtta år ignorerades rättigheterna för invånarna i Donbass (östra Ukraina, vår anm) fullständigt av det internationella samfundet, det så kallade internationella samfundet. Rådet har tagit upp denna fråga många gånger och skickat information till motsvarande internationella institutioner som uppmanades säkerställa, stödja och främja mänskliga rättigheter, men de, i alla fall de flesta av dem, låtsades ha blivit blinda eller döva helt plötsligt.

Det var inte förrän efter den 24 februari och Rysslands militära anfall mot Ukraina som västvärldens människorättsgrupper reagerade. Men då mot Ryssland, inte mot Ukrainas övergrepp i Donbass, enligt Putin.

Därför har Ryssland lämnat dessa organisationer.

– Jag tror att vårt råd, som en institution som arbetar med ett brett spektrum av offentliga organisationer i Ryssland och utomlands, skulle kunna bli en effektiv internationell plattform för att diskutera frågor om mänskliga rättigheter och skyddet av dessa rättigheter i den moderna världen, fortsätter Vladimir Putin.

– Befintliga metoder kräver en omfattande analys eftersom de används för att uppnå helt olika mål, långt ifrån konstruktiva. Doktriner om mänskliga rättigheter används för att förstöra staters suveränitet och rättfärdiga västerländsk politisk, finansiell, ekonomisk och ideologisk dominans.

Även ordföranden för det ryska rådet om mänskliga rättigheter, Valery Fadeyev, talade.

Han påpekade att det snart är 75 år sedan den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna undertecknades. Ett viktigt dokument i och för sig, enligt Fadeyev.

– Nymodiga västerländska värderingar har nått absurda nivåer. De är helt enkelt destruktiva. De kommer knappast att accepteras i andra delar av världen, men de kan göra mycket skada.

– En gång i tiden skapades regionala dokument om mänskliga rättigheter, till exempel den afrikanska stadgan om mänskliga och folks rättigheter. Lägg märke till ordet ”folk”. Stadgan handlar om suveränitet, folkens frihet från yttre förtryck, fortsätter Valery Fadeyev. Men istället för att välkomna detta synsätt, denna mångfald – demokratiska mångfald – ignorerar västerländska politiska institutioner dessa dokument. Väst visar sitt hån mot länderna i den så kallade tredje världen trots att större delen av världens befolkning bor där.

Enligt Fadeyev är västs definition av ”rättigheter och friheter” besatt av individualism. Men detta är inte huvudvärdet för de flesta folk och civilisationer. Därför måste nationella modeller om mänskliga rättigheter ”ta hänsyn till religiösa, historiska och kulturella särdrag”, säger han.

Brexitledaren Nigel Farage har tidigare hävdat att det är Europakonventionen som gör att Storbritannien inte självständigt lyckas stoppa invandringen till landet, trots att man lämnat EU. I så fall måste man lämna konventionen: ”Den stora utmaningen är Europakonventionen och att lämna den framkallar samma känslor, samma argument, samma uppståndelse, samma motsättningar som Brexit gjorde. Om Rishi Sunak (landets nya premiärminister, vår anm) är en mycket modig man kommer han att göra det. Men jag slår vad om att han inte komma göra det”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program