Putin: EU-elitens beteende är ”vansinnigt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands president Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Det som EU:s maktelit har gjort med den europeiska energimarknaden är galet. Det säger Rysslands president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån Tass. Energipriserna i Europa är på livsfarliga nivåer. I Storbritannien har levnadskostnaderna blivit så höga att vissa äter hudsdjursmat för att överleva. Samtidigt fortsätter Ryssland att sälja sin billiga energi till andra länder, som struntat i västvärldens anti-ryska sanktioner.

Rysslands president Vladimir Putin tror att det planerade gasnavet i Turkiet kan ta form redan under de kommande månader.

Det handlar om en ”elektronisk plattform” där gaspriset för Europa kommer bestämmas.

Putin kallar Turkiet för en av Rysslands viktigaste framväxande konsumenter av rysk gas, med en energiinfrastruktur som har ”stor potential”.

– Vi planerar att organisera gashubben under kommande år, säger Putin.

Gashubben kommer även kunna leverera gas till Europa – men såld av Turkiet inte Ryssland.

Ryssland säljer sin gas till Turkiet, där den blandas med andra länders gas, och sedan säljs till Europa. Om europeiska länder vill köpa den, vill säga.

Vad som händer på EU:s egen energimarknad är sinnessjukt, enligt den ryska presidenten.

– Det som de har gjort på sin hemmaplan är faktiskt vansinnigt. Dessutom försöker de nu lägga skulden för vad de själva orsakat med sina egna händer på oss, säger han.

Samtidigt ska den ryska gasförsäljningen till asiatiska länder utökas.

– Vi kommer ta bort restriktioner inom logistik och ekonomi. Låt mig påminna er om att västländer genom sina sanktioner försökte pressa Ryssland till periferin av världens utveckling. Men vi kommer aldrig ta vägen till självisolering. Tvärtom, vi utökar och kommer bredda samarbetet med alla som har intresse av det, säger Putin enligt Al Jazeera.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program