Professor: Jorden behöver mer koldioxid – inte mindre

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jorden har just nu ”farligt låg” koldioxidhalt. Det hävdar professorn och geologen Ian Plimer i TNT Radio. Växtligheten behöver egentligen mer koldioxid.

Det är i en intervju med TNT RAdio som den australiensiska professorn och geologen Ian Plimer ånyo kritiserar klimatlarmet.

Hur varm är planeten?

– Det beror på när man ställer frågan, säger han. Under Jesu tid var det mycket varmare än nu, och man stod inför en avkylning. Om frågan gäller när vikingarna kom, var det en kallare tid och planeten stod inför en uppvärmning. Om det gäller medeltiden, var det en varm period som kyldes ner i den lilla istiden. För 300 år sedan var man i djupet av den lilla istiden och det har blivit varmare sedan dess. Det blir varmare, och kallare, beroende på när man ställer frågan.

– Klimatet har alltid förändrats, och det är cykliskt. Förr i tiden har koldioxiden varit mycket högre än idag. Vi är just nu på 0,04 procent. Under större delen av geologisk tid var den runt 20 procent. Under den geologiska tid när vi hade hög koldioxid, hade vi tre av de sex stora istiderna. Så det var uppenbarligen inte koldioxid som fick den globala uppvärmningen att rusa iväg.

De senaste 500 miljoner året har koldioxidhalten sjunkit tydligt till 0,04 procent, enligt Plimer.

– Vi ligger faktiskt farligt lågt. Och om vi fortsätter på denna långvariga geologiska trend, kommer växter att dö. Det är det naturliga slutresultatet av låg koldioxidhalt i atmosfären.

– Så vi ligger nu strax över 0,04 procent koldioxid. Det räcker inte för att växter ska frodas. De tycker om tre-fyra gånger mer.

Se klipp HÄR.
Se hela intervjun HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program