Haaretz: Israel tillämpade ”Hannibal-direktivet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: דג קטן/Wikimedia CC BY-SA 4.0 DEED

Israels militär tillämpade ”Hannibal-direktivet” den 7 oktober förra året, rapporterar nu en av Israels största tidningar, Haaretz, i en uppmärksammad artikel. Exakt hur många israeliska soldater eller civila som drabbades av proceduren är oklart.

Det är den israeliska tidningen Haaretz som uppger att Israel tillämpade det så kallade Hannibal-direktivet den 7 oktober 2023, vilket tidningen beskriver som ”avsikten att förhindra kidnappning även på bekostnad av de kidnappades liv”, att våldet riktas för att förhindra kidnappningar.

Alternativmedia hävdade tidigt att Israel sannolikt hade tillämpat den här proceduren, och nu rapporterar alltså även traditionella media det.

Haaretz hänvisar till dokument som tidningen kommit över samt vittnesmål från soldater, personer på medelnivå och högre nivå inom IDF.

Inget fordon skulle få återvända till Gaza, enligt ordern.

”Haaretz vet inte om eller hur många civila och soldater som träffades på grund av dessa procedurer, men den kumulativa datan tyder på att många av de kidnappade människorna var i riskzonen, utsatt för israelisk skottlossning, även om de inte var målet”, skriver Haaretz.

Haaretz förklarar i artikeln att en mycket högt uppsatt IDF-källa har bekräftat för tidningen att Hannibal-direktivet användes 7 oktober.

Den israeliska tidningen framhäver ett fall där civila drabbades, som ägde rum i ett hus i Kibbutz Be’eri. 14 personer hölls som gisslan när IDF gick till anfall. 13 dödades.

– Alla var chockade av antalet terrorister som tagit sig in i basen. Inte ens i våra mardrömmar, hade vi planer för en sådan attack. Ingen hade en aning om antalet kidnappade personer eller var arméstyrkorna befann sig. Det var galen hysteri, med beslut som fattades utan verifierad information, säger en försvarstjänsteman insatt i operationen den 7 oktober till Haaretz.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program