Politisk strid om pensionerna – splittrar de nya blocken

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverigedemokraterna har vid upprepade gånger sträckt ut handen till Socialdemokraterna om att göra en uppgörelse om pensionerna. Nu har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt fram ett förslag om höjda pensioner. Sverigedemokraterna var inte inbjudna till dessa förhandlingar.

Det handlar om ett förslag som kommer kosta 9,4 miljarder. Centerpartiet som under mandatperioden valt att liera sig med Socialdemokraterna ifrågasätter däremot hur reformen ska finansieras. Centerpartiets finanspolitiska talesperson Martin Ådahl säger att det är fel att runda pensionsgruppen. En grupp som består av alla partier, exklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Två partier som vill avskaffa denna grupp, då båda partierna menar att de har misslyckats med att leverera rimliga pensioner.

Förslaget som lades fram gemensamt av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är en eftergift från regeringen till Vänsterpartiet. Förslaget om förbättrad pension för de med lägst pensioner var ett krav från Vänsterpartiet för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

– De som har arbetat och slitit i Sverige ska också ha goda och bra pensioner, menade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar under pressträffen där förslaget presenterades.

Foto: Dadgostar under pressträffen

Sverigedemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor, Julia Kronlid, säger att partiet kommer att titta på förslaget. De återkommer därefter med ett beslut huruvida de kommer att stödja förslaget eller inte. Sverigedemokraternas företrädare har vid olika debatter i riksdagen räckt ut handen till både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna om att förhandla med dem i denna fråga. Det har inte skett, utan Sverigedemokraterna lämnades utanför förhandlingarna.

Foto: Kronlid under debatt i riksdagen

De tre partierna som presenterade förslaget kommer mest troligt behöva Sverigedemokraternas stöd för att driva igenom detta. Detta då samtliga borgerliga partier har varit motståndare till den här typen av förslag som inte ryms inom pensionsgruppens gemensamma beslut. Således är sannolikheten låg att någon av de borgerliga partierna kommer att rösta för förslaget.

Frågan om pensionerna är en fråga som splittrar de nya blocken som formats i svensk politik. Detta då särskilt Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet utmärkt sig som de partier som sagt sig vilja se omfattande höjningar av garantipensionerna, samt slopad skatteklyfta mellan pensionärerna och de arbetsverksamma grupperna.

Röstas förslaget igenom i riksdagen innebär det att en halv miljon pensionärer kommer att få 1.000 kronor mer i höjd pension. Satsningen riktas till de pensionärer som kallas garantipensionärer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program