Politikernas elrabatt till IT-jättar dålig för samhället

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Förra regeringens kraftiga nedsättning på energiskatten för nätjättar sågas av Tillväxtanalys. Effekten på välfärden blev i stort sett negativ. Redan 2020 hade det orsakat minskade skatteintäkter på minst en miljard kronor, skriver myndigheten på sin hemsida.

Det är myndigheten Tillväxtanalys som nu granskat den skatterabatt som amerikanska IT-jättar som Amazon, Microsoft och Facebook fick av regeringen 2017 för att etablera sig i Sverige.

Energiskatten för datahallar reducerades kraftigt, med 98 procent.

Detta skulle främja tillväxt och skapa jobb, påstods det.

Men så blev det knappast. I verkligheten blev jobben få.

– Vår analys visar att reformen inte var samhällsekonomiskt lönsam. Skattebortfallet uppgick redan fram till 2020 till mer än en miljard kronor, säger Simon Falck, analytiker på Tillväxtanalys, i ett utallande.

”Reformen har främst gynnat större utländska företag med datorhallsverksamhet i Sverige. Potentiellt kan detta ha snedvridit konkurrensvillkoren på grund av svårigheter att beskatta dessa företag effektivt”, skriver myndigheten bland annat.

– Det höjer efterfrågan på el vilket leder till högre elpriser, vilket leder till att andra företag dels får problem att etablera sig dels får högre elpriser, vilket gör att de får högre omkostnader och det drabbar deras verksamheter negativt, säger Peter Frykblom, chefsekonom på Tillväxtanalys, till SR Ekot och kallar de initiala kalkylerna för ”glädjekalkyler”.

Skatterabatten kunde således inte motiveras sett utifrån samhällets och välfärdens bästa. Rabatten kunde till och med gå till serverhallar utan anställda.

Dessutom har det varit svårt för staten att kompensera för de förlorade skatteintäkterna, konstaterar Ekot, eftersom rabatten gick till utländska bolag.

Tidigare i år skrotades elrabatten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program