Polisen har börjat trixa juridiskt för att kunna stoppa koranbränningar i Sverige. Man ska nu ta hänsyn till ”abstrakta risker” vid en demonstration, en tolkning som saknar stöd i lagen. Och bara islams heliga bok koranen ska skyddas, inte andra texter, avslöjar DN.
Att bränna koranen är inte förbjudet i Sverige. Det är inte hets mot folkgrupp.
Men efter att Rasmus Paludan provocerat Turkiet med koranbränningar, vilket satte käppar i hjulet för Sveriges Nato-ansökan, har polisen börjat stoppa just koranbränningar.
Man hänvisar till säkerhetsskäl.
Men det är bara koranen som omfattas av förbudet, inte andra religiösa böcker. Detta framgår av ett nytt internt dokument som Dagens Nyheter tagit del av.
Hur kan något sådant ske, i ett land med en egentligen stark demonstrationsfrihet? Polisen gör en ”extensiv tolkning” av ordningslagen.
Koranbräningar anses öka hoten mot Sverige.
I ordningslagen står det till exempel att ett tillstånd får återkallas om det är av väsentlig betydelse för bland annat ”allmän ordning och säkerhet”.
Men enligt GP väger man nu även in ”risken för att något skulle kunna hända i ett senare skede”, inte bara vid själva demonstrationen.
Polisen ska ta hänsyn till den ”abstrakta risken”, anser man åtminstone själva, till exempel att något kan hända utomlands eller alltså i ett senare skede.
Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, har aldrig sett polisen argumentera på detta sätt innan.
– Jag har svårt att se att polisens beslut kommer stå sig. Det går inte i linje med lagen, säger han till Dagens Nyheter.
Enligt Wenander finns det inte stöd i lagen för ”abstrakta risker”. Lagen avser risker kopplade till den direkta platsen eller dess omedelbara omgivning.
Varken Säpo eller polisen har velat kommentera saken, skriver GP.