Polisen ska få avlyssna utan brottsmisstanke

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Inrikes­minister Mikael Damberg (S). Foto: Regeringen.se

Regeringen vill nu ge polisen utökade möjligheter till hemlig avlyssning utan att det finns någon konkret brottsmisstanke mot personen i fråga. Men förslaget har tidigare mött häftig kritik från flera håll. Moderaterna är dock positiva.

Löfvenregeringen har idag tillsatt en utredning för att se över lagstiftningen om preventiva tvångsmedel.

Utredaren ska dels undersöka fler möjligheter till husrann­sakan i så kallat preventivt syfte, dels se över hur även hemlig avlyss­ning ska kunna användas i större utsträck­ning, skriver regeringen på sin hemsida.

Polisen ska alltså kunna använda hemlig avlyssning och dataavläsning eller göra husrannsakan utan någon konkret brottsmisstanke mot personen som blir måltavla för tvångsmedlet.

– Regeringen tar nu initiativ till att ge polisen ytterligare verktyg i sitt arbete mot kriminella nätverk, hävdar inrikes­minister Mikael Damberg (S) i ett uttalande.

Moderaterna har länge velat ge polisen möjlighet att avlyssna personer utan brottsmisstanke. Partiet talesperson Johan Forssell kallar idén för ”proaktiv avlyssning”, men hävdar att det bara ska riktas mot gängkriminella. Med detta menar han att de som ”tillhör” gängen ska kunna avlyssnas, oavsett om de begått något brott.

– Är det så att man tillhör ett kriminellt gäng får man faktiskt acceptera att rättsstaten kan sätta hårt mot hårt, sade Forssell i SVT i våras.

Men många är kritiska till förslaget.

”För även om den hemliga avlyssningen utan brottsmisstanke är tänkt att riktas mot gängbrottslingar och fortsatt skall prövas av domstol, är det ett steg på vägen mot ett övervakningssamhälle. Den viktiga principen om personlig integritet sätts åt sidan”, skriver Nya Wermlands-Tidningen i en ledare och påpekar att ändamålsprincipen åsidosätts eftersom ändamålet – när det saknas konkret brottsmisstanke – kommer bli att inhämta vilken information som helst mot den presumtiva brottslingen.

Advokatsamfundet generalsekreterare Mia Edwall har tidigare också påpekat att det uppstår en risk att oskyldiga kommer avlyssnas.

– Man behöver tänka sig in i att det skulle kunna drabba en själv, sade hon till SVT förra året. Det finns en risk att vi hela tiden förskjuter gränserna för hur vårt samhälle ska se ut när det gäller mänskliga fri och rättigheter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program