Polens känga till Tyskland: Ni är ingen världsmakt längre

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jarosław Kaczyński. © Foto: Mikolaj Filip Formella (CC BY-SA 4.0)

Polen borde göra sig av med sin sjukliga underlägsenhetskänsla och inse att man är ett stort och betydelsefullt land. Det förklarade Jarosław Kaczyński, ordförande för regeringspartiet Lag och rättvisa, under ett partimöte i söndags, enligt Rzeczpospolita. Samtidigt pikade han grannlandet Tyskland, som enligt Kaczyński inte alls är någon stormakt längre utan ett land som USA skulle kunna ”krossa med ett finger”.

Det är Polens tidigare premiärminister Jarosław Kaczyński som nu analyserar sitt eget land – i relation till andra länder.

Enligt Kaczyński är Polen ett väldigt politiskt uppdelat land, vilket han ser som ett arv från kommunismens tid.

Då fanns det en sida som stod bakom kommunismen, och en annan som var starkt emot den.

När kommunismen sedan föll fanns det ingen mogen marknadsekonomi eller demokrati som kunde ta över och ena landet. Det som uppstod var i stället en ”märklig hybrid”. Med andra ord blev alltså den postkommunistiska eran ett nytt problem.

Dessutom fanns det en yttre faktor som spelade in, inflytandet från Tyskland. Tyska politiker vill att Polen ska bli en demokrati som andra, medan Lag och rättvisa inte vill att Polen ska nöja sig som någons undersåte. Därför fanns det en fara att gå med i EU, även om han själv var för det.

Polen lider dock av en underlägsenhetskänsla, påpekar partiledaren, som han menar inte är befogad. Han kallar det för ”mikromani”. I realiteten har Polen till exempel lika stor befolkning som G7-landet Kanada, framhäver han i sin jämförelse med andra nationer.

– Vi kan sannerligen vara ett väldigt betydelsefullt land. Vi måste bara göra en stor insats på olika områden och hålla denna nationella mikromani borta, säger han.

Samtidigt försöker han tona ner grannlandet Tyskland. Enligt Jarosław Kaczyński försöker Tyskland använda Polen som ”styltor” för att verka mäktigare än vad man är.

– I Polen finns en sjukdom av nationell mikromani – vi, små polacker, vi ska nästan gå på alla fyra, böja oss lågt för de starka och mäktiga. Vi överskattar andras styrka. Jag har träffat människor som trodde Tyskland är en världsmakt. Men Tyskland är ingen världsmakt. Man var det förr, men inte idag, och man befinner sig långt därifrån. USA skulle krossa dem med ett finger.

Enligt Kaczyński trodde Västeuropa att Polen skulle bli en nordeuropeisk motsvarighet till problemländer i Sydeuropa, med underskott och skulder. Men så blev det inte. Polen har tvärtom visat sig vara ett land som kan växa, trots tuffa förutsättningar, säger partiledaren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program