Polen: Ukrainsk missil som dödade två polska bönder

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det var Ukraina, inte Ryssland, som avfyrade missilen som dödade två polska bönder i Przewodow i Polen förra hösten. Det fastslår nu polska utredare, rapporterar RT.

Det var i mitten av november förra året som en missil dödade två polska bönder i gränsbyn Przewodow i Polen. Händelsen blev en stor internationell nyhet, då Polen är ett Nato-land.

Ukrainas president påstod att det handlade om rysk attack mot Nato och att ”vi måste agera”.

Även i media pekades finger åt Ryssland.

I DN kunde man till exempel läsa att ”Ryska robotar uppges ha träffat polsk mark”.

Men nu fastslår Polen i en egen undersökning att missilen kom från Ukraina. Det berättade Polens justitieminister, Zbigniew Ziobro, under torsdagen.

– Utredningen som genomfördes av polska åklagare gav en åsikt som definitivt visar att den här projektilen var en ukrainsk missil, sa Ziobro på en pressträff enligt RT.

Även om själva missilen troligen härstammar från ett lager från Sovjettiden, då Ukraina tillhörde Sovjet, avfyrades den av ukrainarna, enligt polackerna.

Samtidigt påpekar Ziobro att Kievregimen inte har varit samarbetsvillig i den polska utredningen. Och beslutet att inte samarbeta tror han kommer från Ukrainas högsta ledning.

Händelsen fick enorm uppmärksamhet när den inträffade. Men nyheten att det alltså var en ukrainsk missil har inte skapat många rubriker i västerländska press. Reuters har skrivit om det. Det var en S 300 5-W-55 luftvärnsmissil som avfyrades från ukrainskt territorium, påpekar nyhetsbyrån. Ryssland hade inte ens kunnat träffa den aktuella platsen, utifrån de positioner man då hade, förklaras det vidare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program