Polen planerar köpa in 250 toppmoderna amerikanska stridsvagnar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

President Joe Biden har godkänt en eventuellt försäljning av en större mängd stridsvagnar med tillhörande försvarsmateriel till Polen. Värdet för affären uppskattas till motsvarande nästan 56 miljarder kronor, det rapporterar CNN.

Det rör sig om 250 stridsvagnar av typen M1A2 Abrams SEPv3.

– Det här är den modernaste versionen av Abrams och kommer förse Polen med en högteknologisk stridsvagnskapacitet, menade USA:s försvarsminister Lloyd Austin vid en presskonferens i Polen.

Foto: Pentagon © (USA:s försvarsminister Lloyd Austin)

USA:s försvarsminister Lloyd Austin, som är på genomresa i Europa för att diskutera det spända säkerhetsläget, befinner sig för närvarande i Polen för diskussioner om Ukraina-frågan och utstationering av NATO-förband i östra Europa.

Inom EU är Polen en av de mest konfrontativt inställda mot Ryssland, tillsammans med de baltiska länderna. Polen och Balitkum drabbades hårt under tiden de var inkorporerade i den sovjetiska sfären. Ett av kraven från Putin som förhandlats under Ukraina-krisen är att inga NATO-förband ska vara grupperade i länderna som tidigare tillhörde Warsawa-pakten, östeuropeiska länder som efter Sovjetunionen samt Warsawa-paktens kollaps anslutit sig till NATO.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program