Polen om kriget: Västvärlden står på spel

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. © Foto: Kancelaria Premiera (Public domain)

Väst måste vinna kriget mot Ryssland. Om Ryssland vinner kommer det innebära ”västvärldens nederlag”. En seger för väst skulle däremot betyda ”den västerländska civilisationens renässans”, påstår Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i ett tal. Men hans kritiker anser att Polens regering nu har anammat ”globalisternas språk”.

Polen fortsätter agitera för kriget mot Ryssland.

Enligt landets premiärminister Mateusz Morawiecki står västvärlden och faller med Ukraina.

”Detta krig är ett kraftprov för väst”, skriver premiärministers kansli på Twitter.

– Vi står inför ett tydligt val: antingen Rysslands seger och västvärldens nederlag, eller den västerländska civilisationens renässans. Denna tidpunkt kan kallas för en kamp om en ny världsordning, sade Morawiecki i ett tal.

Och Polen är redo att ta medansvar för att forma denna nya världsordning, enligt premiärministern. Polen vill bli en ”nyckellänk” i vad han kallar det ”postimperialistiska Europa”.

Den starka motviljan mot Ryssland går inte att ta miste på.

– För att vinna kriget med Ryssland måste vi bygga en helt ny säkerhetsarkitektur i politiska, ekonomiska, energimässiga och geopolitiska dimensioner. Ukrainas ekonomiska återhämtning är en förutsättning för säkerheten i hela Europa. Idag är Ukraina fästningen för Europas frihet, och att investera i dess stärkande är en förpliktelse i moraliska termer, men också i termer av realpolitik, sade Morawiecki i sitt tal enligt den polska konservativa nyhetssajten PCH24.

– Det räcker inte att besegra Ryssland, vi måste också bygga en värld där rysk imperialism och kolonialism, rysk dominans, inte har någon plats.

Enligt PCH24 har premiärministern anammat ”globalisternas språk”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program