Ledare för nio Nato-stater har nu publicerat ett öppet brev där de ställer sig bakom ett ukrainskt medlemskap i den USA-ledda militäralliansen. Men kravet tros möta på motstånd, eftersom ett Ukraina i Nato kan leda till världskrig och kärnvapen. Samtidigt uppmanar ledarna ”alla allierade att avsevärt öka sitt militära bistånd till Ukraina”.
Det är presidenterna i Polen och andra åtta Nato-länder – Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Nordmakedonien, Montenegro, Rumänien samt Slovakien – som nu öppet uttrycker stöd för Ukrainas medlemskapsansökan i militäralliansen.
Uttalandet gjordes i söndags, alltså två dagar efter Ukraina skrivit under sin Nato-ansökan.
”Vi upprepar vårt stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Vi erkänner inte och kommer aldrig erkänna ryska försök att annektera något ukrainskt territorium. Vi står bestämt bakom beslutet från Nato-toppmötet i Bukarest 2008 om Ukrainas framtida medlemskap”, skriver de och uppmanar ”alla allierade att avsevärt öka sitt militära bistånd till Ukraina”.
Under Bukarestmötet 2008 kom Nato överens om att Georgien och Ukraina, som enligt Ryssland båda har använts som västmakternas militanta frontstater mot Ryssland, ”kommer att bli medlemmar i Nato”, men oklart exakt när.
New York Times, som rapporterar om presidenternas önskan, drar slutsatsen att Ukrainas ansökan ”sannolikt kommer att möta hinder”.
Det skulle nämligen innebära en direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland, och avsevärt öka risken för världskrig och kärnvapenkrig.
Natos expansion österut är en av huvudorsakerna till kriget i Ukraina.
Sent i fredags sade USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, angående Ukrainas Nato-ansökan, att ”just nu är vår uppfattning att det bästa sättet för oss att hjälpa Ukraina är praktiskt stöd på plats i Ukraina, och processen i Bryssel bör tas upp en annan gång”.
Nato-chefen Jens Stoltenberg utesluter inte ett ukrainskt medlemskap, men har påpekat att det är något som alla 30 medlemsstater i så fall måste enas om.
Ryssland säger att man håller noga koll på Ukrainas försök att gå med i Nato.
– Vi övervakar detta beslut mycket noga. Och vi påminner om att det var Ukrainas Nato-riktning och bekräftelsen av Ukrainas framtida medlemskap i Nato som var en av orsakerna till den särskilda militära operationen, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov, uppger TASS.
Enligt Peskov finns det tydligen flera Nato-medlemsländer som stödjer en påskyndad anslutning för Ukraina, medan andra inte gör det.
– Samtliga hänvisar i alla fall till konsensusregeln, säger han.