Plastpåseskatten sågas – dålig för miljön och ger små skatteintäkter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Innovations- och kemiindustrierna, IKEM, kräver nu att skatten på plastbärkassar tas bort. Skatten är ett stort misslyckande och har fått en kontraproduktiv effekt på miljön, enligt en rapport som organisationen tagit fram. Det fanns inte heller något lagkrav på att Sverige skulle införa skatten, klargör Naturvårdsverket i TV4.

Det är branschorganisationen Innovations- och kemiindustrierna, IKEM, som nu kräver att plastpåseskatten som infördes den 1 maj 2020 tas bort.

Enligt organisationen har skatteintänkterna inte alls blivit vad politikerna påstod, och när det gäller miljöpåverkan har effekten rentav blivit den motsatta, skriver man på sin hemsida.

Plastbärkassen fyllde två funktioner, som matkasse och soppåse. Detta har ersatts av olika produkter.

Dessutom, skriver organisationen, är avfallspåsarna som människor nu köper i högre utsträckning importerade från utlandet och tillverkade av fossilt material.

– Skatten på plastbärkassar borde aldrig ha införts. Den gör ingen skillnad på kassar av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Tyvärr har skatten satt käppar i hjulet för näringslivets arbete för en mer cirkulär ekonomi för plasten. Det är dags att slopa skatten. Vi vill i stället se en politik som möjliggör teknisk utveckling och återvinning av all plast, säger Jonas Hagelqvist, VD för IKEM, i ett uttalande.

Det påstods att skatten skulle dra in 2,1 miljarder kronor, men den verkliga siffran blev 200 miljoner kronor, enligt IKEM.

Skatten har varken lett till ökad återvinning eller minskad miljöpåverkan.

– Förut använde vi ju plastbärkassarna både för att bära hem vår mat men också som avfallspåsar. Men istället köper vi nu en papperspåse för att bära hem maten och sen köper vi avfallspåsar på rulle. Våra plastbärkassar har ersatts av två påsar, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor vid IKEM, till TV4 Nyheterna.

Naturvårdsverket förklarar också i TV4 att det inte finns något lagkrav på att ha skatten, utan att det handlar om ett EU-direktiv som säger att ett land ska minska antalet plastpåsar, men inte att det behöver ske genom en plasepåseskatt. Sverige hade alltså aldrig behövt införa skatten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program