Pfizer ska vaccinera hel stad i Brasilien: ”Försökskaniner”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Alfredo Mora

Pfizer kommer vaccinera alla personer över 12 år i staden Toledo i Brasilien för att se hur effektivt företagets så kallade vaccin mot covid-19 är, uppger Reuters.

Det är i den brasilianska staden Toledo, med 143.000 invånare, som vaccinjätten Pfizer nu tänker genomföra en omfattande studie tillsammans med landets myndigheter, ett sjukhus samt ett universitet.

Studien går ut på att vaccinera samtliga invånare över 12 år.

Detta för att undersöka hur coronaviruset sprids i ett ”verkligt scenario” efter att en befolkning injicerats med Pfizers substans mot covid-19. Man vill helt enkelt validera den effekt och säkerhet man rapporterat från sina kliniska studier.

”Initiativet är det första och enda i sitt slag som genomförs i samarbete mellan läkemedelsföretaget och ett utvecklingsland”, uppger Pfizer enligt Reuters.

Studien kommer sedan följa deltagarna – alltså stadens befolkning – under ett år för att se hur effektivt vaccinet är, hur länge skyddet varar och hur väl vaccinet fungerar mot nya mutationer av coronaviruset.

I sociala medier är många kritiska till nyheten.

”Först uppmanar de miljoner att ta vaccinet och därefter testar de om det är säkert och effektivt”, skriver en person på Twitter.

”Så på vilket sätt är detta ett experiment i Brasilien men inte ett experiment på oss andra?”, skriver en annan användare.

Ytterligare en person jämför befolkningen i Toledo med ”försökskaniner”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program