Pentagon-läckan: USA tvivlar på ukrainsk framgång

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Shamil Khakirov (CC BY-SA 2.0)

Det har talats mycket om en ukrainsk motoffensiv i vår. Men inte ens USA har egentligen några större förhoppningar om den, visar de hemligstämplade dokument som läckt från Pentagon. Ukraina lider egentligen av bristande kompetens och ammunition.

USA tvivlar på att Ukrainas motoffensiv kommer ge några större segrar. Det visar de topphemliga underrättelsedokument som ska ha läckt från USA.

”Beständiga ukrainska brister i utbildning och ammunitionsförsörjning kommer troligen att belasta framstegen och förvärra förluster under offensiven”, står det i dokumentet.

Enligt dokumentet har Ryssland förankrat sitt försvar och det förutspås endast ”blygsamma” ukrainska framgångar.

Detta skiljer sig alltså från officiella narrativet om kriget:

”Det är en markant avvikelse från Biden-administrationens offentliga uttalanden om den ukrainska arméns vitalitet och kommer sannolikt uppmuntra kritiker som kräver förhandlingar för att avsluta kriget”, skriver Washington Post.

Läckan av de hemligstämplade dokumenten är så pass allvarlig att Pentagon ser det som ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

– Avslöjandet av känsligt sekretessbelagt material kan få enorma konsekvenser, inte bara för vår nationella säkerhet, det kan även kosta människor livet, säger Chris Meagher, rådgivare till USA:s försvarsminister Lloyd Austin, enligt TT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program