Pentagon-läckan: USA ska ha fortsatt spionera på Tyskland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Germanhound (CC BY-SA 4.0)

Ett topphemligt dokument från den så kallade Pentagon-läckan antyder att USA har fortsatt spionera på Tyskland, rapporterar ARD/Tagesschau.

För några år sedan avslöjade flera medier att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA i samverkan med den danska militära underrättelsetjänsten spionerade på Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel samt andra ledande europeiska politiker.

”USA:s underrättelsetjänst NSA har med dansk hjälp inte enbart spionerat på svenska ledande politiker. De har även via danska militära underrättelsetjänsten avlyssnat fiberkablar som går genom Danmark för att spionera på toppolitiker och högt uppsatta tjänstemän i Tyskland, Frankrike och Norge”, skrev SVT Nyheter 2021.

Detta ska ha skett för ungefär tio år sedan.

Men enligt tyska medier antyder ett dokument från den så kallade Pentagon-läckan att spionaget fortsatt, närmare bestämt mot det tyska försvarsministeriet.

Enligt ARD och Die Zeit finns det ett gult papper i läckan som tycks ”bevisa” pågående amerikanskt spionage mot Tyskland.

”Det som är explosivt med dokumentet är mindre innehållet än att USA tydligen fortfarande spionerar på tyska myndigheter. Redan 2013, som en del av ’NSA-affären’, blev det känt att USA hade avlyssnat Tyskland i stor skala”, skriver Tagesschau.

Dokumentet talar om ett möte mellan tjänstemän från det tyska försvarsministeriet och en delegation från Kinas militär den 20 februari. Tyskarna ska ha övervägt ett djupare samarbete med Kina men uppmanat landet att först bli mer öppet och transparent.

I dokumentet finns markeringen ”TS”, eller topphemligt, samt ”SI”, som står för signalintelligens, alltså spaning via telekommunikation. Spionaget tros ha genomförts genom avlyssning av e-post eller genom att ha hackat Försvarsdepartementets IT-system, förklarar Tagesschau.

De tyska medierna säger sig ha granskat dokumentet och anser att det är äkta.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program