Ovanligt många dör – med annat än covid-19

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sedan sommaren har England och Wales haft en kraftig överdödlighet från bland annat hjärtsjukdomar. Tusentals fler har dött, men inte bara med covid-19. Samtidigt kan covidrestriktionerna ha sänkt befolkningens immunförsvar så kraftigt att en ny allvarlig hälsokris står för dörren, uppger The Telegraph.

Det är i delar av Storbritannien, ett av världens mest covidvaccinerade länder, som det inträffat något ovanligt. Tusentals fler människor än vanligt dör, men inte bara med corona.

Enligt The Telegrahps hälsoexperter är detta oroväckande och ”mycket ovanligt” för att ha börjat på sommaren, som vanligtvis är en lugn period för vården.

Sedan den 2 juli har överdödligheten i England och Wales varit 9.619, varav 48 procent (4.635 fall) inte berott på coronavirusinfektion.

Så varför dör de?

Enligt data från landets folkhälsomyndighet, Public Health England (PHE), handlar det om 2.103 dödsfall av ischemisk hjärtsjukdom (kranskärlssjukdom), 1.552 fall av hjärtsvikt, 760 cerebrovaskulära sjukdomar, däribland stroke och aneurysm (försvagade blodkärl), samt 3.915 andra dödsfall med kopplingar till cirkulationssystemet (hjärta och blodomlopp).

Under pandemin har färre människor än vanligt sökt eller fått vård.

Storbritannien lider nu också av bristande immunförsvar, enligt The Telegraph. Bakgrunden uppges vara att social distansering förhindrat andra virus och sjukdomar från att sprida sig.

– Det känns som att vintern redan är här, snarare än att den ska komma, säger en läkare till tidningen och påpekar att läget är värre nu än vad hon sett på 20 år.

Detta kan leda till att den brittiska regeringen stänger ned landet igen i vinter.

”Om så sker kan vi hamna i ett evigt tillstånd av låg immunitet på vintern som kommer blir svår att ta sig ur”, skriver The Telegraph och påpekar att de kraftiga restriktionerna mot covid-19 i Storbritannien oavsiktligt kan ha framkallat en fortlöpande hälsokris som landet inte kan komma tillrätta med.

Swebbtv har tidigare rapporterat om hur coronarestriktionerna har gjort att även Sveriges befolkning fått ett sämre immunförsvar.

– Det har också fått som konsekvens att vi har tappat en del av vår immunitet på populationsnivå, som vi annars brukar upprätthålla mot en massa olika virus, sade Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, till Wellness.se i mitten av september.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program