Orbán: Västs hegemoni är över – nu börjar en ny värld

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Viktor Orbán. © Foto: Annika Haas (EU2017EE) (CC BY 2.0)

Västmakternas hegemoni i världen är på väg att ta slut. Det råder det ingen tvekan om lämgre, hävdar Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar Hungary Today.

Efter västeliternas katastrofalt misslyckade proxykrig i Ukraina råder det ingen tvekan om att västs dominans i världen går mot sitt slut.

– Västs hegemoni ör över. Ingen tvivlar på detta idag, eftersom det har tydligt stöd av data, sade Viktor Orbán på tisdagen.

I stället växer det fram en ”ny världsordning” och vad detta innebär måste ständigt utvärderas och analyseras, påpekade han.

Enligt den ungerska ledaren delas världsekonomin nu upp i olika block, vilket kommer innebära ett enormt tryck på stater som Ungern som framhäver sin egen suveränitet.

Den bästa lösningen för Ungern, förklarade han vidare, är att inte vara del av något block, även om man ändå kan vara med i EU och Nato.

– Av denna anledning kommer vi att stärka vår allians med andra suveräna länder, sade han.

Ungerska ambassadörer kommer därför också, på grund av den nya världsordningen, behöva framhålla vad som gör Ungerns framgångsrikt och inte fokusera så mycket på politiska skillnader. Förändringarna i världen innebär att Ungern behöver företräda sitt nationella intresse ännu mer ”effektivt”, skriver landets utrikesminister Péter Szijjártó i ett inlägg på Facebook.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program