Orbán: ”Dränera träsket” i EU – vill upplösa Europaparlamentet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"EPP Malta Congress 2017 ; 29 March" © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

EU-parlamentet i sin nuvarande form borde upplösas. Det säger nu Ungerns premiärminister Viktor Orbán med anledning av korruptionsskandalen i parlamentet, uppger Euronews/AP. I stället för att väljas borde Europaparlamentets ledamöter delegeras från nationella parlament, som har en mycket bättre kontrollmekanism.

Ungerns nationalkonservativa premiärminister Viktor Orbán tycker att Europaparlamentet i sin nuvarande form ”borde upplösas”, sade han under en lång presskonferens på onsdagen.

Uttalande kommer efter den misstänkta korruptionsskandalen i parlamentets toppskikt.

Orbán vill ”dränera träsket” i Bryssel, vilket är samma uttryck som USA:s förra president Donald Trump använder och som syftar på att politiken egentligen styrs av en korrumperad ”djup stat”.

Enligt den ungerska ledaren borde Europaparlamentet ledamöter delegeras av nationella parlament i stället för att väljas.

Nationella parlament har nämligen starkare kontrollsystem, menar han.

Det ska alltså inte finnas två olika valsystem.

– I vilken grad Europaparlamentets rykte i Ungern har skadats är lätt att svara på: inte alls, för det kunde inte ha varit lägre, förklarar Viktor Orbán.

Samtidigt upprepade han kritiken mot EU-elitens anti-ryska sanktioner.

– Om det var upp till oss skulle det inte finnas någon sanktionspolitik. Det ligger inte i vårt intresse att permanent dela upp de europeiska och ryska ekonomierna i två. Så vi försöker rädda det som kan räddas av vårt ekonomiska samarbete med ryssarna, säger Orbán enligt RT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program