Oenighet mellan M och SD om slöja för Polisen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Det var under en interpellationsdebatt väckt av Richard Jomshof (SD) som justitieminister Gunnar Strömmer (M) menade att slöja till polisuniform var okontroversiellt. Något som både Jomshof och hans partikollega Thomas Morell (SD) kritiserade under debatten.

Justitieministern menade att det kan uppfattas som problematiskt med religiösa uttryck på uniformer för somliga, men menade i långa och ytterst krångliga svar att det är bäst om Polismyndigheten själv tar beslut i frågan.

– Jag har själv inte uppfattat – ni får gärna upplysa mig om jag har missat någonting – att denna diskussion i första hand förs baserat på bred praktisk erfarenhet av att detta de facto har varit problematiskt utan snarare att frågan i hög grad diskuteras just som en principiell fråga, sade justitieminister Strömmer.

– Under alla omständigheter tycker jag att den hör hemma inom Polismyndigheten, och det är där jag har landat i mitt svar, fortsatte han.

Jomshof menade å sin sida att det är problematiskt med att inte ha en neutral polisuniform.

– Bara det att vi diskuterar frågan här tycker jag ändå belyser problemets art. Det hade varit mycket enklare att bara konstatera och bestämma att vi ska ha en helt neutral polisuniform. Då hade vi sluppit den här diskussionen, sade Jomshof under debatten.

Morell fyllde i och förklarade utifrån sina egna erfarenheter som tidigare polis hur viktigt det är att uppträda opartiskt och professionellt.

– Det fick aldrig ifrågasättas att jag gjorde mitt jobb utifrån den lagstiftning som jag lutade mig mot – inget annat. Därför kan man inte blanda in religiösa eller politiska symboler i uniformen; det slår helt fel. Jag företräder de lagar som vi har stiftat här inne och inget annat, påpekade Morell.

I Tidöavtalet som dikterar villkoren för samarbetet mellan den borgerliga regeringen och Sverigedemokraterna finns det ingenting som reglerar frågan om neutralitet vad avser myndigheters uniformer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program