ÖB: Sverige kommer vara vid Natos front

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

ÖB Micael Bydén. © Foto: Jopparn (CC BY-SA 4.0)

Från och med den 1 april ingår det i Försvarsmaktens huvuduppgift att försvara inte bara Sverige utan även ”allierade stater”. Detta på grund av medlemskapet i Nato. Och det innebär en stor förändring för Sverige, skriver ÖB Micael Bydén på DN Debatt.

Det är i en artikel på DN Debatt som ÖB Micael Bydén förklarar att Nato-medlemskapet kommer betyda något helt annat än att bara vara partner.

”Svenskarnas sak är inte längre bara vår egen”, skriver han och påpekar att vi nu även ”har ett ansvar mot 31 andra länder”.

Försvarsmaktens huvuduppgift är inte längre att bara försvara Sverige utan likaså ”allierade stater”. Och det är en stor förändring för Sverige, säger han.

”Försvaret av Sverige börjar vid Natos yttre gräns. Vi är ingen frontstat, men vi kommer vara vid fronten med förband”, fortsätter Micael Bydén i DN.

Detta gäller i både fred och ofred.

I höst ska riksdagen fatta ett nytt försvarsbeslut. Bydén kräver att Försvarsmakten får handlings­frihet för att kunna möta den nya verklighet som Nato-medlemskapet innebär, något som innefattar både kostnader och motprestation. Försvarsbeslutet får därmed inte bli ett ”stelopererat” sådant som låser Försvarsmakten i detaljer, betonar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program