Nya samtal mellan Ukraina och Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den ukrainska regeringen säger att en delegation är på väg till gränsen mellan Polen och Vitryssland för att återigen inleda samtal med Ryssland, enligt uppgifter till TT. Det är oklart om mötet sker i Polen eller Vitryssland.

Meddelandet kom under på onsdagskvällen. Även Kreml säger sig vara redo att återuppta förhandlingar med den ukrainska regeringen. Exakt vad samtalen ska avhandla är oklart.

Exakt plats för samtalen är okänt för omvärlden, men samtalen förväntas dra igång idag torsdag enligt uppgifter till TT.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba är säger att inga ultimatum från Rysslands sida kommer att accepteras. Däremot framhåller Kuleba att allt territorium ska lämnas tillbaka enligt en resolution som fick brett stöd i FN.

– 141 FN-stater röstade för resolutionen. Detta är rekord sedan 2014 antalet röster för den ukrainska resolutionen. För att texten är hur hård som helst, skriver Kubela på sin Facebook

– Resolutionen slår fast närvaron av aggression, kräver att Ryssland stoppar elden och drar tillbaka trupper från Ukraina utanför dess internationellt erkända gränser, det vill säga inklusive Krim och Ordlo, fortsätter han.

Foto: Faksimil Dymtro Kuleba Facebook-inlägg

Anledningen till att ukrainska regeringen fortsatt står på sig är att den militära situationen är stabil, även om våldsamheten i anfallen ökar och så även förstörelsen samt antalet civila liv som går till spillo.

Den ryska delegationen leds, liksom vid förra tillfället, av den ryske tidigare kulturministern och rådgivaren inom kulturfrågor Vladimir Medinskij. Detta har tidigare tolkats som om att det inte riktigt ses som ett seriöst försök från ryskt håll att hitta diplomatiska lösningar.

Det tidigare mötet hölls i måndags i staden Homel. Vilket ligger i södra Vitryssland, i gränslandet till Ukraina. Samtalen då ledde ingenvart och inga förhoppningar om framgångar har vädrats från vare sig den ryska eller ukrainska sidan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program