Nu spricker bubblan? – Mycket kraftig inflation: ”Kan skapa populism, undergräva demokratier”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Inflationen – som främst beror på politikernas covidhantering – fortsätter skena och nu varnas det i SVT för att den kan bli så hög att den leder till ”populism” och ”undergräver demokratier”. Inflationen i USA är så hög att en recession blir allt troligare.

Ett lands inflation ska vara två procent. Det är på den nivån centralbanker försöker ligga. Att ha lite inflation är inte dåligt utan tyder på att marknaden växer.

Men på grund av den hysteriska och misslyckade covidhanteringen, som genomfördes på grund av ett influensaliknande virus som redan sommaren 2020 visade sig ha en låg dödlighet, är inflationen inte längre på en naturlig och låg nivå.

I stället rusar inflationen. Igår kom nya siffror från USA, som visar att inflationen för maj var hela 8,6 procent. Detta är mycket högt och ”betydligt högre än väntat”, som Di uttrycker det. Beskedet fick börserna att rasa. Det lyser rött. Stockholmsbörsen föll med nästan tre procent.

Swebbtv har upprepade gånger rapporterat att den höga inflationen beror på alla pengar som trycktes upp under den så kallade pandemin. I USA delade man ut ”gratis” pengar.

Inflationen fanns redan innan kriget i Ukraina och var oundviklig. Man kan inte trycka upp en massa pengar utan att det får allvarliga konsekvenser. Obalansen måste rättas till.

Nu rapporterar även SVT Nyheter att ”den globala inflationen” beror på ”de omfattade stödpaketen under pandemin”.

– Sett i backspegeln var det lite för mycket, det kom ut för snabbt och det skapade en väldigt stark efterfrågan, sade Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, i gårdagens SVT Aktuellt.

Människor får alltså allt mindre för sina pengar. Och inflationen i USA påverkar även Sverige, på grund av vår export dit.

– Det här är en mardröm för USA och många andra länder. Det här kan skapa populism och undergräva demokratier, så jag är väldigt orolig för den här utvecklingen, säger Bergqvist.

Hur ska USA hantera detta? Centralbanken kan höja räntan så mycket att det tvingar fram en recession, lågkonjunktur. Detta blir allt mer troligt. Man kan alltså bli tvungen att konstruera en kraftig nedgång i ekonomin. En recession gör att hela marknaden svalnar. Det blir dyrare att låna och människor köper mindre vilket motverkar att företagen höjer priser.

Enligt TT kan inflationen leda till så kraftiga åtstramningar att USA:s BNP krymper under två kvartal i rad vilket enligt nyhetsbyrån ”utgör den tekniska definitionen av recession”.

I Fox Business kallas de senaste inflationssiffrorna för ”stormen”.

– Detta bekräftar att Fed måste tvinga fram en recession för att hantera inflationen. Detta är vad vi har varnat för, säger analytikern Eddie Ghabour i Fox News Business.

Och vi är inte ens i närheten av botten, menar han. Marknaden ”måste återställas” till vad den var tidigare innan vi kan gå vidare, påpekar Ghabour. Sommaren kan bli den tuffaste perioden.

– Tänk på alla dessa pengar som gått in i systemet under de senaste två åren. De skapade, enligt min mening, en av de största bubblorna i vår livstid. Nu måste de varva ner balansräkningen, vilket innebär att dessa bubblor kommer att spricka en efter en. Och det händer redan. Det hände först med krypto. Det är ned 50 procent. NASDAQ är nere över 30 från sin högsta nivå.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program