Norge: Majoritet covidfall på sjukhus är vaccinerade

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Trots massvaccinering av Norges befolkning slår nu landet både nytt smitterekord och rekord i antal covidpatienter på sjukhus. Samtidigt är majoriteten av dem som behöver sjukhusvård för smittan vaccinerade, enligt Aftobladet. Men det finns inga omikronfall på sjukhus. Allt tyder ännu på att den nya coronavarianten är mycket mild.

Det är Norge som nu slår rekord i covidsmitta. Förra veckan slog landet sitt eget smittorekord nästan varje dag, skriver Aftonbladet.

I fredags registrerades 5.400 fall. Det är nästan tio gånger mer fall än högsta dagssiffran från 2020.

Under 2020 stängde Norge ner landet för att stoppa viruset. Då hade man väldigt få fall jämfört med till exempel Sverige. Men den strategin tycks alltså bara ha förhalat smittspridningen av viruset, som nu slår till med full styrka – trots massvaccinering.

Landet har rentav den värsta smittspridningen i Europa.

Men inte nog med det. Norge har också fler covidpaitenter på sjukhus än någonsin tidigare.

Totalt vårdas 331 personer på sjukhus i Norge. Av dessa får 106 personer intensivvård, varav 58 i respirator. Förra rekordet var i april 2020, då 325 covidpatienter låg på sjukhus.

De flesta som hamnar på IVA är vaccinerade. Men majoriteten av dem som behöver sjukhusvård ska ha tagit ”vaccinet” mot covid-19. Det handlar främst om äldre personer.

– Cirka fyra av tio patienter är ovaccinerade. Än så länge har vi inga inlagda patienter med omikronvarianten, säger Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge, till Aftonbladet.

Enligt Nakstad skyddar det så kallade vaccinet inte särskilt bra mot den nya covidvarianten omikron. I värsta fall kan alltså läget i Norge förvärras ännu mer kommande veckor. Erfarenheter från andra länder tyder dock ännu på att omikron är en mycket mild variant för alla grupper. Ingen av de som smittades i det stora omikronutbrottet på ett julbord Oslo har heller blivit svårt sjuka.

Totalt har det registrerats 958 omikronfall i Norge.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program