Nato skickar 700 trupper till Kosovo – ska ”vidta alla nödvändiga åtgärder”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Julo (public domain)

Natostyrkan KFOR kommer stärkas i norra Kosovo. Detta efter våldsamma sammandrabbningar med serbiska demonstranter.

Den USA-ledda militäralliansen Nato har beslutat att skicka 700 nya trupper till Kosovo för att hantera motståndet hos lokala serber.

Ett 30-tal Nato-soldater har skadats i kravallerna i norra Kosovo, samtidigt som 52 kosovoserber skadats, varav tre allvarligt, uppger SVT. Nato kallar händelsen för en ”attack”.

– Vi fördömer starkt de oprovocerade attackerna mot KFOR-trupper i norra Kosovo, som ledde till att 30 fredsbevarare skadades. Sådana attacker är oacceptabla och måste stoppas, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– KFOR, Nato-styrkorna, kommer vidta alla nödvändiga åtgärder för att upprätthålla en trygg och säker miljö för alla medborgare i Kosovo.

Enligt Nato kommer man ”agera opartiskt”, i linje med det FN-mandat man har.

– Vi har beslutat att sätta in ytterligare 700 soldater från den operativa reservstyrkan för västra Balkan. Och att placera ytterligare en bataljon reservstyrkor på högre beredskap, så att de också kan sättas in vid behov. Detta är försiktiga steg för att säkerställa att Kfor har de krafter och förmågor som krävs för att uppfylla sitt mandat.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program