Nato-länder kan skicka trupper till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Länder som Polen kan bilda en koalition och gå in direkt i kriget mot Ryssland, enligt tidigare Nato-chefen Anders Rasmussen, rapporterar The Guardian.

Kriget i Ukraina, som handlar om världsordningen, kan komma att eskalera ytterligare.

Allt står på spel, enligt vissa intressen.

Natos tidigare generalsekreterare Anders Rasmussen, som fungerat som officiell rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, hävdar nu att enskilda Nato-länder kan komma att skicka trupper till konflikten.

Enligt Rasmussen är det möjligt att Polen går in i Ukraina och samlar en koalition för detta. Man ska nämligen inte underskatta Polens känslor och syn på Ryssland, varnar han.

Ukraina behöver skriftliga säkerhetsgarantier inför Natos toppmöte i Vilnius i juli, anser den förra Nato-chefen.

– Om Nato inte kan komma överens om en tydlig väg framåt för Ukraina, finns det en klar möjlighet att vissa länder individuellt kan vidta åtgärder. Vi vet att Polen är mycket engagerat i att ge konkret hjälp till Ukraina. Och jag utesluter inte möjligheten att Polen skulle engagera sig ännu starkare i detta sammanhang på nationell basis och följas av de baltiska staterna, kanske inklusive möjligheten till trupper på marken, säger Anders Rasmussen enligt The Guardian.

Enligt USA:s Nato-ambassadör, Julianne Smith, tittar man på en rad alternativ för att signalera att Ukraina går framåt i sin relation med Nato.

Natos nuvarande chef Jens Stoltenberg påpekade att bara Nato-medlemmar kan få fullvärdiga säkerhetsgarantier enligt artikel 5.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program