Sverige kommer ansöka om medlemskap i Nato. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på måndagen. Men att en så historisk och stor fråga inte fattas via folkomröstning, tycker vissa är skamligt och absurt.
Sverige kommer ansöka om medlemskap i Nato. Socialdemokraterna har kovänt i frågan, och enligt statsminister Magdalena Andersson finns det idag en bred ja-majoritet i riksdagen.
Därmed försvinner Sveriges långa neutralitet, om ansökan godkänns av Natos 30 medlemmar.
– Detta är ett stort skifte. Vi lämnar en era, och går in i en annan, sade hon i riksdagen.
Swebbtv Nyheter har talat med Nils Littorin, läkare och partiledare för Malmölistan.
Han sågar processen som ledde till beslutet.
– Hur gick den interna processen till i sossarna? De har haft ett rådslag online med 1.800 deltagare, där det satt en panel med partiets högsta höns som berättade varför man ska gå med i Nato. Men sen fick det inte ställas några frågor. Så man har ju helt kört över medlemsdemokratin, precis som när man förändrade, försämrade och kraschade pensionssystemet, säger Nils Littorin till Swebbtv.
Nato-beslutet fattas av makteliten, och har därmed ingen demokratisk legitimitet, enligt Littorin.
– Nej, det tycker jag inte. Gå tillbaka till före valet 2018. Då var det tredje största partiet emot ett medlemskap i Nato. Då har ju folket röstat utifrån det. Folket har lämnats i skamvrån och får inte säga sitt. Jag har aldrig varit med om att det gått så fort för ett beslut av den här storleken. Okej om det hade varit något annat, som att sänka bensinskatten eller ta bort momsen på mat. Då är det ett riksdagsbeslut. Men i den här frågan måste det vara en folkomröstning. Vi röstade om EU och till och med om EMU, som bara är en förlängning av EU. Då måste vi ju få rösta om detta.
Riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas tidigare försvarspolitiska talesman, Roger Richthoff, menar att ett svenskt Nato-medlemskap kommer öka spänningarna i Europa.
Och det innebär ingen säkerhetsgaranti för Sverige.
– Man säger att det inte spelar någon roll om spänningarna ökar eftersom USA nu kommer komma. Nej, säger jag, det gör de inte alls. Paragraf fem garanterar inte militärt stöd. Det kan vara möjligt, men tanken är att varje land ska ta första smällen själv. Hur lång den smällen blir finns inte reglerat, påpekar Roger Richthoff för Swebbtv.
– Man har skapat en bild av att vi får en försäkring om det börjar brinna. Men först ska man släcka själv, sen får man se om man får någon hjälp. Det kommer vi säkert få i form av vapensystem, mediciner, sjukvård och så vidare. Men tro att vi skulle få ett omedelbart militärt stöd. Av dem då?