Myndighet anmäler TV4 Kalla Fakta: ”Vilseleder tittare”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

TV4-huset på Gärdet i Stockholm. Foto: Holger.Ellgaard (CC BY-SA 4.0)

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har anmält två avsnitt ur TV4 Kalla Faktas ”Undercover i trollfabriken” till gransknings­nämnden, skriver man på sin hemsida. Enligt myndigheten har intervjuer med MPF-personal tagit ur sitt sammanhang.

Myndigheten för psykologiskt försvar säger nu att man anmält TV4 Kalla Fakta till gransknings­nämnden för osaklighet gällande inslag om Sverigedemokraternas påstådda trollfabrik.

Enligt myndigheten använder TV4 intervjuer med MPF:s medarbetare som egentligen kommer från helt andra sammanhang.

”MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik”, skriver myndigheten i sin anmälan.

Dessutom ska uttalanden ha rört utländsk informationspåverkan, inte inhemsk.

Vidare skriver myndigheten i sin anmälan att man vill att granskningsnämnden beslutar ”att de aktuella inslagen den 7 och 14 maj strider mot kraven på saklighet och samtidigt ålägger TV4 att publicera en rättelse som innehåller att TV4 på ett osakligt sätt använt intervjuer med MPF-företrädare från helt andra tillfällen än Kalla Faktas granskning, och som enbart rört utländsk otillbörlig informationspåverkan…”

MPF vill också att TV4 åläggs att ta bort de aktuella ljud- och videoklippen.

Kalla fakta slår ifrån sig kritiken, rapporterar Aftonbladet.

– Det framgår jättetydligt av programmet att det är ett collage från samhällsdebatten, säger Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för TV4:s Kalla fakta, i Aftonbladet.

Läs hela anmälan HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program