MP åker ur 33 kommunfullmäktige – befaras ”utraderas lokalt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

MP-språkrören Märta Stenevi och Per Bolund. © Foto: Miljöpartiet de gröna (CC BY-NC-ND 2.0)

Miljöpartiet rasar kraftigt i Sveriges kommuner. Det klimatalarmistiska partiet är det riksdagsparti som åker ur flest kommun- och regionfullmäktige, rapporterar SVT. Och nu växer oron inom partiet att man håller på att utraderas lokalt runt om i landet.

Miljöpartiet klarade sig kvar i riksdagen och ökade dessutom. Samtidigt är man det parti som åker ur flest kommuner och regioner efter årets val, följt av Liberalerna och Centerpartiet.

Det visar en kartläggning från SVT.

Det handlar om 33 kommunfullmäktige och sex regionfullmäktige som partiet måste lämna, enligt det preliminära valresultatet.

2014 hade Miljöpartiet till exempel sju procent av rösterna i Salem i Stockholm, men i årets val fick man endast 164 röster. Alltså måste partiet lämna kommunfullmäktige.

2014 hade partiet platser i alla 20 regionfullmäktige i landet. Efter valet i år finns man bara i sju.

Vad tappet beror på kan SVT inte säkert fastslå. Från olika regioner får man olika svar. En person påstår att Miljöpartiet ”svartmålats” under valrörelsen.

– Miljöpartiet har nog fått en hel del stödröster av dem som vill se Magdalena Andersson som statsminister. Den typen av mekanism ser man inte ute i kommunerna på samma sätt, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet, till SVT Nyheter.

I vilket fall som helst har utvecklingen skapat en oro inom partiet. Vissa tror att Miljöpartiet ”håller på att raderas ut lokalt”, skriver SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program