Ministerstriderna fortsätter inom högerblocket

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Av allt att döma kommer högerblocket var det block som bildar regering, men ännu återstår ett slutgiltigt resultat för den preliminära rösträkningen som enligt Valmyndigheten kan dröja ända till torsdag i en intervju med TT. Experter har i olika medier menat att det är mycket låg sannolikhet att det rödgröna blocket lyckas vinna över det mandat som krävs.

Flera olika medier har under dagen och gårdagen försökt få kommentarer från högerblockets partier om hur samtalen dem emellan går. Flera försök från till exempel Expressen att få svar från partiernas företrädare om eventuella regeringsförhandlingar har renderat i samma typ av svar från de flesta av dem, att det preliminära rösträkningen måste bli klar först innan seriösa samtal kan sätta igång. Den preliminära rösträkningen och därmed en mandatfördelningen mellan blocken som kan säkerställas, förväntas vara klar på onsdag eller torsdag efter att post- och utlandsrösterna räknats klart.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Joar Forsell säger att han förutsätter att hans parti kommer att sitta med i regeringen, vilket han sagt i en intervju till Altinget. I samma intervju säger han också att de kommande förhandlingarna för Liberalernas del kommer fokuseras på att minimera Sverigedemokraternas inflytande över politiken i för dem viktiga frågor, till exempel kultur- och biståndspolitik. Sverigedemokraterna å sin sida har sagt att ministerposter är mer aktuellt nu när partiet kommer vara det största partiet i det block som förväntas komma att styra Sverige. I en intervju till SVT menar partisekreteraren i Sverigedemokraterna, Richard Jomshof, att det är självklart att de fyra partierna i högerblocket måste kunna diskutera ministerposterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program