MP stabilt utanför riksdagen: Får 2,8 procent – igen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Märta Stenevi och Per Bolund. Foto: Miljöpartiet de gröna (CC BY-NC-ND 2.0)

Miljöpartiet hamnar långt under riksdagsspärren för andra månaden i rad i Demoskops senaste mätning. Samtidigt har Socialdemokraternas tillväxt avstannat. Både L och MP sitter ”kvar i bottenträsket”, konstaterar Aftonbladet.

Det är i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för februari som Miljöpartiet ligger kvar under 3 procent, långt under gränsen till riksdagen.

Partiet får bara 2,8 procent av rösterna, samma som i förra mätningen.

Detta är alltså den lägsta nivån som partiet haft sedan 2005.

”Att MP lämnade lämnade regeringen i samband med Anderssons tillträde den 30 november tycks inte ha gynnat dem. De politiska frågor som varit i fokus som försvaret i allmänhet och Nato i synnerhet samt frågor som rör energi- och drivmedel har inte tilltalat nya väljare”, skriver Demoskop på sin hemsida.

Demoskop konstaterar också att ett parti som ligger under fyra procent måste ligga nära spärren till riksdagen för att väljare ska våga rösta på partiet. Ju längre ifrån fyra procent MP ligger, ju mindre chanser har de alltså att stanna kvar i riksdagen.

Miljöpartiet, som hade 4,4 procent i riksdagsvalet 2018, tappar framför allt röster till S och V.

Samtidigt har Socialdemokraternas uppgång efter Stefan Löfvens avgång avstannat.

Partiet får 28,2 procent (-1,0), vilket är i samma nivå som riksdagsvalet 2018.

Centerpartiet fortsätter backa och får 7,9 procent (-0,4), Moderaterna kammar hem 22,0 procent (+0,2), Sverigedemokraterna 19,2 procent (+1,4), Liberalerna ligger kvar på 3,2 procent, Kristdemokraterna får 5,6 procent (+0,2) och Vänsterpartiet hamnar på 10,0 procent (+0,7).

Tillsammans har M, SD, KD och L ett något bättre läge mot S, V, C och MP, med 50 procent (+1,8) jämfört med 48,9 procent (-0,7) av väljarnas röster.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program