Miljöpartiet lämnar regeringen – och Magdalena Andersson avgår som statsminister

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Regeringskansliet

Miljöpartiet kommer inte regera på en borgerlig budget och lämnar därför regeringen. Samtidigt säger Magdalena Andersson (S) att hon avgår som statsminister, några timmar efter att hon blev det. Nu råder hela havet stormar inom svensk politik.

Vänsterregeringen får inte igenom sin budget eftersom Centerpartiet inte stödjer den.

Det innebär att Magdalena Anderssons nya regering, som skulle presenterats på fredag, måste regera på oppositionens budget, som bland annat innehåller lägre drivmedelspriser.

Men det tänker inte Miljöpartiet göra. MP lämnar därför regeringen, meddelade partiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi på en presskonferens idag.

– Nu har regeringen röstat fram en budget som har förhandlats fram av ett högerextremt parti. Och det är något som vi djupt beklagar. Vi är både överraskade och upprörda över att Centerpartiets agerande, säger Per Bolund enligt SVT.

Märta Stenevi kallar högerns budget för en ”SD-budget” som kommer ”slakta klimatarbetet”.

Miljöpartiet vill inte driva igenom politik som Sverigedemokraterna förhandlat fram, klargör man.

Efter Miljöpartiets besked säger Magdalena Andersson, som valdes till statsminister idag, att hon avgår som statsminister. Hon var alltså bara statsminister i några timmar.

Under ex-statsministern Magdalena Anderssons presskonferens på onsdagskvällen var det flera närvarande journalister som skrattade åt det politiska kaoset.

Magdalena Andersson kommer nu försöka få igenom en enpartiregering med Socialdemokraterna, vilket hon troligen kommer lyckas med.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program