Mexiko: USA:s u-hjälpsmyndighet är ”interventionistisk”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Noah Wulf (CC BY-SA 4.0)

US Agency for International Development, alltså USA:s u-hjälpsmyndighet ”USAID”, används på ett ”interventionistiskt” sätt för att finansiera politiska grupper som följer USA:s vilja och till exempel motarbetar regeringar som USA inte gillar. Det säger nu Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, rapporterar al-Jazeera.

USA:s så kallade u-hjälpsmyndighet, USAID, är egentligen en amerikansk ”interventionistisk” påverkansoperation som används för att styra politiken i andra länder.

USAID-medel skickas till politiska grupper som motarbetar regeringar som USA ogillar.

Det hävdar Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.

Han har nu utfärdat ett brev till Bidenadministrationen, där han uppmanar USA att sluta finansiera politiska motståndare till hans regering.

”Den amerikanska regeringen, särskilt genom USAID, har under en tid finansierat organisationer som öppet är emot den lagliga och legitima regering jag representerar”, skriver han i brevet enligt al-Jazeera och fortsätter:

”Detta är helt klart en interventionistisk handling, som strider mot internationell rätt och de relationer som bör råda mellan fria och suveräna stater.”

I april anklagade presidenten USA för att spionera på Mexiko.

”USA försöker skapa en färgrevolution i Mexiko genom att använda USAID för att finansiera falska NGO-grupper och oppositionsgrupper. Amerikanska myndigheter spionerar också på den mexikanske presidenten AMLO. Samtidigt gnäller de om falsk ’rysk inblandning’ i amerikanska val”, skriver en kritisk användare på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program