Mearsheimer: Meningslöst ge mer pengar till Ukraina – ”som att kasta ner dem i ett råtthål”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Det är för sent för väst att rädda situationen på slagfältet i proyxkriget mot Ryssland genom att skicka mer pengar till Ukraina. Ukraina har ändå inte tillräckligt med män som kan strida. Att skicka mer pengar är bortkastat och kommer bara leda till att ännu fler ukrainare dör, hävdar John Mearsheimer, professor i statsvetenskap, i Judge Napolitano.

Bidenadministrationen försöker desperat få igenom ett nytt enormt ”stödpaket” till Ukraina. Förslaget har passerat senaten, men det är inte ens säkert att det kommer tas upp i representanthuset, där det måste godkännas för att gå igenom.

Men oavsett om förslaget går igenom, och Ukraina får pengarna, kommer det inte göra någon betydande skillnad på slagfältet, enligt John Mearsheimer.

Ukraina har nämligen slut på män.

– Pengarna kommer inte ha någon större positiv effekt på vad som händer i kriget, förklarar Mearsheimer i Judge Napolitano. Under lång tid var Ukrainas största problem vapen, särskilt artilleri. Det fanns en enorm obalans i vapen, till nackdel för ukrainarna. Det som nu hänt är att Ukraina börjar få slut på soldater. Det har blivit ett jättestort problem.

Numera handlar alltså obalansen mellan Ryssland och Ukraina även om antalet män.

Dessutom, förklarar Mearsheimer, har Ryssland ett starkt övertag i luften, och har också kommit på ett sätt att förvandla ”dumma bomber” – alltså oprecisa bomber – till ”smarta bomber”, vilket har gett ryssarna ytterligare en stor fördel på slagfältet.

– Så nu har vi en situation där Ukraina är i kraftigt underläge när det gäller vapen och män, och där ryssarna har en avgörande fördel i luften, fortsätter Mearsheimer.

– Hur i Guds namn ska ukrainarna kunna vända detta och vinna kriget mot ryssarna? Och svaret är att det kommer de inte göra. Detta är i princip som att kasta ner pengar i ett råtthål och få ännu fler ukrainare dödade.

Se intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program