Även etablerade medier börjar nu kritisera regeringens inskränkningar av demokratin. De mycket hårda restriktionerna saknar grund i verkligheten, påpekas det i tidningar.
Under måndagen presenterade regeringen nya hårda restriktioner. Detta motiverades bland annat med att influensa och RS-virus sprids i landet.
Vården måste skyddas påstods det, trots att det ligger få covidpatienter på IVA (totalt 102, en minskning med 19 senaste veckan).
Men nu börjar även etablerade medier vakna till liv.
Enligt Aftonbladets Oisín Cantwell inskränker regeringen demokratin på grund av vinterkräksjuka.
Han påpekar att bara 0,009 procent av Sveriges befolkning sjukhusvårdas för corona och ifrågasätter hur länge den ”svarta farsen” ska tillåtas fortgå.
”Borde inte politiken snarare handla om att stärka vårdens kapacitet på kort och lång sikt än dessa eviga inskränkningar? … Två år in i pandemin är tidigare otänkbara frihetsinskränkningar så mycket av ett nytt normaltillstånd att de går att utnyttja till att hålla en underdimensionerad sjukvård fungerande. Det är faktiskt oerhört”, skriver han i Aftonbladet.
Enligt Cantwell är det också anmärkningsvärt att journalisterna på regeringens pressträffar inte ifrågasätter restriktionerna.
I GP påpekas det att ”de nya restriktionerna möter fler protester än tidigare”, samtidigt som tidningen dock skyller på ovaccinerade – trots att det totalt sett alltså ligger få på IVA oavsett vaccinationsstatus.
Även Expressens Viktor Barth-Kron kritiserar de så kallade åtgärderna, och tvivlar på att de över huvud taget har någon effekt. Någon utvärdering görs inte av regeringen, påpekar han.
Barth-Kron poängterar att det numera är ”belastningen på sjukvården” i allmänhet som får staten att inskränka människors frihet, inte bara covid.
Han är inte ens längre säker på att samhället blir normalt igen. Är de ”godtyckliga inskränkningarna” här för att stanna?, undrar han.
”Det handlar heller inte bara om covid-19 längre. Frågan om det alls finns en väg tillbaka börjar bli svår att vifta undan… Det innebär, vilket både ministrar och myndigheter nu är tydliga med, att även saker som influensa och RS-virus numera räknas in i den kurva som ska plattas till”, skriver Viktor Barth-Kron i Expressen, en tidning som tidigare hetsat för vaccinpass.
Från ”oppositionen” är det officiellt närmast tyst, men i sociala medier stormar det vidare.
Trots att antalet patienter på IVA minskar fortsätter regeringen med grova frihetsinskränkningar. Kan @moderaterna och resten av oppositionen vakna och säga ifrån tack!? pic.twitter.com/bi74KfgU4Z
— Henrik Dalgard (@HDalgard) January 10, 2022
När blev smittspridning i sig ett argument för restriktioner? Vi har haft över 40 000 nya fall, men relativt få intensivvårdade och dödsfall. Smittan kommer ju sannolikt finnas kvar – det kan inte räcka som motivering för restriktioner och nedstängningar.
— Catarina Kärkkäinen (@CatarinaKarkk) January 10, 2022
En riktig opposition skulle påpeka att dagens presskonferens o nya restriktioner enbart är ett sätt för Socialdemokraterna att försöka framställa sig som handlingskraftiga o upprätthålla krisstämning inför valet. Moderater brukade klara av att se sådant.
— Svend Dahl (@svenddahl) January 10, 2022
Statsministern säger att orsakerna till de nya restriktionerna bland annat är vårdens bristande kapacitet. Självklart måste vi göra allt för att minska smittspridningen. Men regeringen har haft två år på sig att stärka vården och öka antalet vårdplatser. När blir det verklighet?
— Nooshi Dadgostar (@dadgostarnooshi) January 10, 2022
Att införa såhär omfattande restriktioner utan att överhuvudtaget kunna bevisa att de ger effekt eller att det finns någon tanke om proportionalitet visar hur lite respekt regeringen har för människors grundläggande rättigheter.
— Réka Tolnai (@TolnaiReka) January 10, 2022