Mearsheimer: Västmedia gömde snabbt undan ICJ-beslutet mot Israel

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

ICJ-beslutet angående folkmordsanklagelserna mot Israel var egentligen mycket hårt och en ”svart dag” för Israel, även om västmedia försökte framställa beslutet på ett annat sätt och sedan gömde undan nyheten. Det säger den legendariska akademikern John Mearsheimer, professor i statsvetenskap, i en intervju med Andrew Napolitano.

Internationella domstolens beslut mot Israel angående Sydafrikas folkmordsanklagelser är mycket hårt. Detta enligt John Mearsheimer, professor i statsvetenskap.

Men medierna i väst sopade av någon anledning snabbt undan domstolsbeslutet.

– Ja, jag blev verkligen förvånad över hur hårt domstolsbeslutet slog, säger John Mearsheimer i Judging Freedom. Jag menar, i västmedia såg det ut som att Israel fick en liten smäll på handleden. Ingen större sak. Och västmedia tog nästan omedelbart bort uppmärksamheten från ICJ-beslutet. Men om man läser noggrant vad beslutet säger så är det en svart dag för Israel.

– Kom ihåg att det domstolen säger är att det finns troliga bevis för att Israel har avsikten att begå folkmord, och att det finns troliga bevis för att Israel befinner sig i en process, när det gäller dess handlingar, att begå folkmord.

Domstolen kunde inte avgöra om Israel faktiskt är skyldigt till folkmord, påpekar han vidare, eftersom det inte ingick i rättens uppdrag. Men även detta kommer till slut avgöras av domstolen, något som dock tar betydligt längre tid.

– Frågan här var om det fanns troliga bevis för att ett folkmord äger rum.

Och därför utfärdade domstolen en rad åtgärder som Israel enligt domstolen måste följa och som är utformade för att förhindra folkmord, förklarar Mearsheimer.

– Och ja. De utfärdade sex åtgärder utformade för att berätta för israelerna att de måste sluta göra vissa saker, eftersom alla bevis de hade sade att det finns ett troligt fall där du har avsikten, och faktiskt begår ett folkmord. Detta är anmärkningsvärt.

Något som skrämmer Mearsheimer särdeles, säger han också, är inte bara det massiva dödandet i Gaza i sig utan med vilken sorts grymhet det sker.

Se:

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program