Magdalena Andersson (S) ser inte ut att säkra stöd för statsministerposten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Riksdagens Webbtv

Magdalena Andersson (S) ser inte ut att säkra ett parlamentarisk stöd för att tolereras som statsminister. Förhandlingarna med Vänsterpartiet har kört fast, enligt vad vänsterpartistiska källor informerat Aftonbladet. Vilket öppnar upp för att Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budget också vinner i riksdagens omröstning.

Det var klang och jubel när Andersson valdes till partiledare på Socialdemokraternas partikongress. Sveriges första kvinnliga statsminister skulle koras och därmed fullt ut manifestera hur feministisk Sveriges första öppet uttalade feministiska regering är. Sedan har kalldusch efter kalldusch drabbat Andersson. Hon pressas nu hårt av både Vänsterpartiet och Centerpartiet vars stöd hon måste få, för att kunna erövra statsministerposten.

Konflikten mellan Centerpartiet och Miljöpartiet löstes, men först efter att Stefan Löfvén skjutit på sin avgångsansökan och segdragna förhandlingar avklarades, detta enligt Expressen utifrån uppgifter från TT. När den knuten var löst återstod Vänsterpartiets krav på faktiskt inflytande och en plats vid förhandlingsbordet, något som är otänkbart enligt Centerpartiet och som partiet vid upprepade debatter, tal och intervjuer med olika medier framhållit.

Samtidigt som det konservativa blocket bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har enats om gemensamma budgetförändringar så krisar det för den politiska regnbågsalliansens på andra sidan. Det är ett grundskott för Socialdemokraternas regeringsduglighet om de inte lyckas få Andersson vald till statsminister. Likaså om de misslyckas att få igenom statsbudgeten utan de förändringsförslag som presenterats av det konservativa blocket.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program