Macron och Ryssland i samtal – framgångar enligt franska uppgifter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Spänningarna i och kring Ukraina fortsätter att vara höga, men en mer splittrad bild över eventuella krigshot börjar framträda alltmer. Frankrikes president Emmanuel Macron och den ryska presidenten Vladimir Putin genomförde telefonsamtal om Ukrainafrågan, enligt Frankrike ska framgångar nåtts i samtalet.

Telefonsamtalet på måndagen var ett uppföljande samtal som Macron tidigare haft med sina ryska och ukrainska motsvarigheter. Samtalen är tänkta som en del av ansträngningarna för att minska spänningarna, enligt franska uppgifter.

– Ledarna uttryckte sina åsikter om Ukrainasituationen samt frågor som rör att ge Ryssland långsiktiga och juridiskt bindande säkerhetsgarantier, uppgav Kreml i ett uttalande.

Frankrike har påstått att Putin och Macron under samtalet välkomnade de framgångar som den så kallade Normandie-gruppens samtal mellan representanter för Ryssland, Frankrike, Tyskland och Ukraina hade inneburit. De både ländernas presidenter ska ha sagt att de gav stöd till att fortsätta dialogen för att implementera Minskavtalet från 2015. Minskavtalet innebär att Ryssland och Ukraina har kommit överens om om eldupphör, ett tillbakadragande av tunga vapen från frontlinjen i Donbass och att lokala val ska genomföras i Luhansk och Donetsk i Donbass. Båda dessa områden är i huvudsak kontrollerade av proryska rebeller.

Det har under en lång tid pekats på en förestående rysk invasion från olika västländer, först hette det att det skulle komma någon gång efter nyår. Sedan i början av februari, nu pratas det om mitten eller slutet av februari efter Peking-OS. Ryska officiella företrädare har slagit ifrån sig och sagt att ingen invasion är planerad. Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj röt även ifrån mot media och utländska politiska ledare vid en pressträff, han menar att många uppgifter ger upphov till panik när det sprids en bild av att Ukraina när som helst är i krig. Zelenskyj menar att läget är allvarligt, men att det varit de de senaste åtta åren.

– Alla de här krigsmaningarna skapar problem för Ukraina. Instabilitet, oro, hamstring, valutakris och risk för flyktingströmmar inom landet. Zelenskyj vill att detta ska tonas ner, menar Swebbtv:s säkerhetspolitiska expertkommentator analytikern Stig Berglund.

USA säger sig vara beredda att implementera sanktioner, nyligen har det från demokratiskt håll även framhållits att det kan ske även om Ryssland inte invaderar. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har redan meddelat att ytterligare sanktioner kommer att riktas mot Ryssland från Storbritanniens sida, oaktat om det blir krig eller inte.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program