Macgregor: Mossad hade fel fokus – eller kände man till Hamas planer?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Israels underrättelsetjänst Mossad är involverad i Ukrainakriget. Därför missade man att förutse Hamas attack i helgen. Det menar den amerikanska arméöversten Douglas Macgregor i Judge Napolitano. Man hade helt enkelt fokus på annat. Samtidigt påstås det att Egypten varnade Israel, som dock ignorerade varningarna.

Hur involverade har egentligen Israel och dess underrättelsetjänst Mossad varit i Ukrainakriget?

Israels relation med Ryssland är komplex.

Enligt tankesmedjan Atlantic Council har Israel ”försökt att minimera inblandningen i kriget” av strategiska skäl. Men kriget har stärkt Rysslands relation till Iran, vilket bekymrar Israel.

I en amerikansk tidning påstås det att Israel är inblandat i Ukraina ”mycket mer än vad folk inser” och att ”Mossad aktivt samarbetar med europeisk underrättelsetjänst för att bekämpa Ryssland”.

Hur kunde den israeliska underrättelsetjänsten inte känna till Hamas massiva och välplanerade attack i lördags, som det påstås att man inte gjorde?

– Alla gör periodvis misstag, säger Douglas Macgregor i Judge Napolitano. Mossad är väldigt duktiga men är kraftigt engagerade i Ukraina just nu, till Rysslands stora besvikelse. De har tittat någon annanstans. Jag tror inte någon trodde att den här typen av välkoordinerad, disciplinerad attack kunde genomföras av Hamas. De har inte manifesterat den förmågan tidigare.

– Israelerna trodde helt enkelt inte att detta var möjligt.

Enligt Macgregor har Israel även skickat enorma mängder artilleriammunition till Ukraina.

– Den ammunitionen har varit väldigt viktig för Zelensky. Jag tror att Zelensky tvingade fram något slags relation med israelerna, och den relationen kan mycket väl ha distraherat dem från att övervaka sin egen gräns. Vi vet inte.

– Av någon anledning fattades ett beslut i Israel att det inte fanns något att oroa sig för.

I vilket fall är Hamas-attacken så enormt allvarlig att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu troligen kommer tvingas avgå inom de närmaste veckorna, bedömer Macgregor.

Vissa menar dock att händelsen kan stärka Netanyahus position.

I sociala medier är det många som ifrågasätter narrativet om att Mossad inte visste om attacken. Enligt en egyptisk underrättelsetjänsteman ska Israel ha ignorerat upprepade varningar om att Hamas hade planerat ”något stort”, rapporterar Times of Israel.

– Vi har varnat dem att en explosion av situationen kommer, och mycket snart, och att den skulle bli stor. Men de underskattade dessa varningar, säger tjänstemannen till AP.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program