M, KD och C vill att mer militär materiel skickas till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

De tre borgerliga partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill att ett mer omfattande tredje paket med militär materiel skickas till Ukraina, vilket framgick av debatten i riksdagen. Bland annat har krav framförts att det ska skickas fordon i en tredje leverans av militär materiel.

Den svenska Försvarsmakten lade fram ett förslag till samtliga politiska partier i riksdagen om att myndigheten skulle tilldelas fyra miljarder extra för att fylla upp vissa akuta brister, i detta framgick att det bland annat var brist på lastbilar och överlag problem med fordonstillgängligheten i Försvarsmakten.

Försvarsmakten fick detta till trots bara hälften av det som efterfrågats av myndigheten. Trots detta går nu tre av riksdagens partier fram med krav på ett tredje paket av militära materielleveranser till Ukraina, i detta ska det enligt Kristdemokraterna också innehålla fordon. Detta trots fordonsbristen i Försvarsmakten och trots att Kristdemokraterna röstat för ett beslut om att enbart ge hälften av det som myndigheten efterfrågat.

– Men jag vill också att den svenska regeringen ska veta att vi kristdemokrater vill att Sverige ska göra mer. Regeringen ska veta att ni har vårt fulla stöd om ni skulle föreslå att skicka luftvärn, som ju så väl behövs, i form av exempelvis Robot 70 eller 90. Ni ska veta att ni har vårt fulla stöd att skicka ytterligare pansarvärn. Ni har vårt fulla stöd för att skicka ytterligare matransoner och för att skicka terrängfordon, menade Jakob Forssmed (KD) under debatten när det andra paketet med pansarvärnsvapen beslutades i riksdagen.

Foto: Faksimil riksdagens webbtv (Jakob Forssmed (KD) under riksdagsdebatten)

Även Moderaterna framhöll vikten av ett tredje paket.

– Jag yrkar bifall till finansutskottets förslag till beslut om ett andra paket med vapen till Ukraina, och jag har en förhoppning om att det redan planeras för ett tredje paket, menade Hans Wallmark för Moderaterna.

Moderaterna fortsatte den enormt omfattande nedrustning som Socialdemokraterna inledde under 2000-talet efter de tog makten 2006. Den dåvarande partiledaren och moderata statsministern Fredrik Reinfeldt kallade även Försvarsmakten för ett särintresse. Reinfeldt är en återkommande talare på olika officiella moderata större partikonferenser.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program