Kritiken mot Tidöavtalet tilltar inom Liberalerna och bland liberala debattörer, men det uttrycks även stöd från framstående liberala debattörer. Till SvD uppger en vad som kallas tung Stockholmsbaserad partimedlem att partiet svikit.
– Det handlar om två svek. Ett att partiledningen gått emot den politik som medlemmarna bestämt. Det andra att vi valarbetare tydligen stod och ljög inför väljarna om vår politik. Så här efteråt känns det förödmjukande, säger Liberalernas anonyma källa med någon form av framträdande post till SvD.
På sociala medier har det stormat hela helgen, där allt från liberala debattörer till socialistiska sådana har beklagat sig över att Liberalerna har signerat Tidöavtalet. Liberalernas eget ungdomsförbund har i en debattartikel till Expressen ondgjort sig över Tidöavtalets utfall och kräver att partiets riksdagsledamöter röstar mot att Ulf Kristersson (M) tillträder som statsminister på måndag.
Det är samtidigt många liberala debattörer som försvarar Tidöavtalet och anser att kritikerna överdriver, en av dessa är den politiska redaktören på GP Adam Cwejman som menar att de politiskt korrekta etikettstämplarna går varma för tillfället.
– Har läst igenom Tidöavtalet. Om det är hemsk högerextremism är snart all politik som inte är långt ut på vänsterkanten högerextremism. Färre och färre tar er på allvar, skriver Cwejman bland annat på Twitter.
Den tillförordnade partiledaren Johan Pehrson (L) försvarade avtalet under pressträffen som bland annat SVT sände ifrån. Han menade att avtalet innehöll liberala segrar men att man får förvänta sig att göra eftergifter i förhandlingar.
Den tidigare partiledaren för Liberalerna Maria Leissner menar i en intervju till SVT att partiet dör till följd av Tidöavtalet. Det finns inget som backar upp hennes påstående, snarare visar Liberalerna samma resultat som vid valet där partiet mest troligt fick stödröster från övriga partier i högerblocket som gjorde att de överlevde. I en sammanvägning av opinionen som Statistisk Opinion gjort avseende resultaten i opinionsmätningar efter valet, så visar det snarare att det är Sveriges andra utpräglade liberala parti Centerpartiet som fortsätter sin resa nedåt i opinionen.
– Jag måste erkänna att jag grät, och jag vet att jag inte är den enda som har gjort det i dag, säger Maria till SVT i intervjun avseende utfallet av Tidöavtalet.
Imorgon måndag ska omröstningen avseende om Ulf Kristersson ska bli statsminister eller inte genomföras. Det krävs att minst två liberala riksdagsledamöter röstar mot honom för att stoppa högerblockets regeringsbildning. Hittills har ingen från Liberalernas riksdagsgrupp aviserat att de avser att rösta mot Ulf Kristersson som statsminister.
Intensiv ökning av begreppet ”blåbrunt” idag (läs höger+nazism) bland regeringens kritiker. Har läst igenom Tidöavtalet. Om det är hemsk högerextremism är snart all politik som inte är långt ut på vänsterkanten högerextremism. Färre och färre tar er på allvar.
— Adam Cwejman (@adamcwejman) October 14, 2022
Medelvärdet i opinionsmätningarna efter valet pic.twitter.com/EH29B0xvb8
— Statistisk Opinion (@StatistiskO) October 15, 2022
Tidöavtalet är inte liberalt.
Läs vår artikel i Expressen, länk i kommentarerna. pic.twitter.com/vFwkfQu6wJ— LUF (@LUFswe) October 14, 2022