Legendariska Sjöbopartiet ställer inte upp i nästa val

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Från Sjöbopartiets Facebook-sida

Det legendariska Sjöbopartiet som startades upp av den avhoppade centerpartisten Sven Olle Olsson efter Sveriges enda folkomröstning om invandringen, meddelar i en intervju med SVT att de inte kommer inte att ställa upp i det kommunala valet 2022. Samtidigt påstår partiet att det inte lägger ner sin verksamhet.

Anledningen till att partiet avstår från att delta i valet 2022 är sviktande medlemsengagemang, enligt partiets ordförande i en intervju med SVT Skåne. Detta trots att partiet fortfarande har två kommunala mandat.

Partiets första ordförande Sven Olle Olsson styrde Sjöbo länge som kommunalråd och utlyste 1988 en lokal folkomröstning avseenden kommunens invandringsmottagande. Den enda folkomröstningen i frågan som hållits i Sverige. Då röstade en överväldigande majoritet för att totalt stoppa mottagande av invandrare till kommunen, 67 procent röstade mot invandring till kommunen. Från riksplanet menade alla partiledare att beslutet var fel och Invandrarverkets (Migrationsverkets tidigare namn reds.anm.) generaldirektör Thord Palmlund tog politisk ställning och beklagade beslutet.

Sven Olle Olsson blev utesluten ur Centerpartiet då han själv valde att ställa sig bakom linjen om att kommunen skulle stoppa invandringen. Han startade då Sjöbopartiet som vann en jordskredsseger 1994 där partiet fick 31,8 procent. Partiet har därefter successivt försvagats och har idag två mandat jämfört med Sverigedemokraternas 14 mandat. Sammantaget har de två invandringskritiska partierna 16 av 49 möjliga mandat. Partiet fick totalt 4,84 procent av rösterna valet 2018 vilket gör dem större än vad Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är.

Skattefinansierade Public Service-bolaget UR har ett program om omröstningen där folkomröstningen och Nej-sidan förlöjligas samt smutskastas i inslaget.

Sjöbo styrs idag av ett borgerligt minoritetsstyre. Sjöbo har trots folkomröstningen tagit emot invandrare, trots att ingen ny folkomröstning hållits för att se efter vad kommuninnevånarna tycker.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program