Lavrov: Västs härskarklass vill dominera hela världen – ”Ukraina är bara ett förbrukningsmaterial”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department photo/ Public Domain

USA försöker göra Monroedoktrinen global och skaffa sig dominans över hela världen. Ukraina är enbart ”ett förbrukningsmaterial” för att uppnå detta och krossa Ryssland. Det hävdade den ryske utrikesministern Sergey Lavrov när han talade inför FN.

Det var i lördags som Rysslands utrikesminister Sergey Lavrovs höll ett uppmärksammat tal vid FN:s generalförsamling i New York.

Bara hälften av den ryska delegationen hade fått visum.

– Den framtida världsordningen avgörs idag, vilket varje opartisk observatör tydligt kan se, sade han i sitt tal. Frågan är om denna världsordning kommer ha en enda övermakt som tvingar alla andra att leva efter dess ökända regler, som bara gynnar denna övermakt och ingen annan.

– Eller om det kommer bli en demokratisk och rättvis värld fri från utpressning och hot mot de oönskade, samt fri från nynazism och nykolonialism. Ryssland väljer bestämt det andra alternativet. Tillsammans med våra allierade, partners och likasinnade länder uppmanar vi till ansträngningar för att göra detta till verklighet, fortsatte den ryske utrikesministern.

Enligt Lavrov har världen i hundratals år styrts av västvärldens ”unipolära globala utvecklingsmodel”, som gynnat den egna makteliten.

Men det är slut med det nu, hävdar han.

– Idag, med framväxten av suveräna stater som är redo att stå upp för sina nationella intressen, tar en jämlik, socialt sinnad och hållbar multipolär arkitektur form. Men Washington och de härskande eliterna i väst ser dessa geopolitiska processer som ett hot mot deras dominans.

– I sina försök att återuppliva den unipolära modellen under etiketten av en regelbaserad ordning, har väst placerat ut skiljelinjer överallt, med logiken av en blockbaserad konfrontation där man antingen är med ​​eller emot dem. Det finns inget tredje alternativ eller kompromisser. USA fortsatte med sin irrationella politik att expandera Nato österut och föra sin militära infrastruktur närmare Rysslands gränser. Nu vill de lägga Asien under sig, påstod Lavrov.

Sedan talade han om den så kallade Monroedoktrinen, den doktrin som den amerikanske presidenten James Monroe införde 1823 och som förbjuder europeisk inblandning i den ”Nya världen”, alltså framför allt Syd- och Nordamerika.

– Det är uppenbart att den ökända Monroedoktrinen håller på att bli global. Washington försöker förvandla hela världen till sin egen bakgård samtidigt som de använder olagliga ensidiga sanktioner som ett verktyg för att betvinga dem som inte håller med. Sedan många år tillbaka har dessa ensidiga sanktioner införts i strid med FN-stadgan och använts som ett verktyg för politisk utpressning. Cynismen i denna praxis är uppenbar. Restriktionerna drabbar vanliga människor hårt, sade Lavrov.

Han lyfte även ”russofobin” i västvärlden.

– Officiell russofobi har antagit oöverträffade och groteska dimensioner i väst. De har inte längre några skrupler utan förklarar sin avsikt att inte bara besegra vårt land militärt, utan också att förstöra och splittra Ryssland.

Enligt den ryske utrikesministern är det egentligen USA som skapar oro i världen, och Ukraina är inget mer än ett medel för dem för att försöka att lägga under sig Ryssland.

– För de anglosaxare som fullständigt lagt under sig Europa är Ukraina bara ett förbrukningsmaterial i deras kamp mot Ryssland. Nato har förklarat att vårt land utgör ett omedelbart hot mot USA i dess strävan efter total dominans, på samma gång som man har utpekat Kina som en långsiktig strategisk utmaning. Samtidigt sänder det kollektiva väst, med Washington i spetsen, skrämmande signaler till alla andra länder: den som inte lyder kan stå näst på tur, sade Sergey Lavrov i FN-byggnaden i New York.

En av konsekvenserna av det ”korståg som väst utlyst mot oönskade regimer”, menar Lavrov, är att multilaterala institutioner minskar i kraft, eftersom USA och dess allierade använder dessa institutioner som verktyg för att uppnå sina egna själviska intressen.

– FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld, som mindes fasorna under andra världskriget, noterade träffande: ”Förenta nationerna skapades inte för att föra oss till himlen, utan för att rädda oss från helvetet.” Dessa ord har aldrig varit mer relevanta.

– Det betyder att vi alla måste erkänna vårt individuella och kollektiva ansvar för att skapa förutsättningar som underlättar utveckling för framtida generationer i trygghet och harmoni. För detta måste alla visa politisk vilja. Vi är redo att arbeta i god tro och är övertygade om att det enda sättet att säkerställa världsordningens stabilitet är att gå tillbaka till rötterna av FN-diplomatin, som bygger på respekten för suverän jämlikhet mellan stater som den centrala lagstadgade principen för en äkta demokrati, avslutade utrikesministern.

Lyssna på talet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program