Lavrov: Man har försökt ”fragmentera” Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. © Foto: U.S. Department of State-State Department photo/ Public Domain

Bakom Ukrainakriget pågår något mycket större. Rysslands motståndare har genom åren försökt fragmentera landet, och det har nu uppstått ett ”desperat försök” från västs sida att bromsa uppkomsten av en multipolär värld, vilket ”resulterar i enorma förluster av människoliv”, hävdade Ryssland utrikesminister Sergey Lavrov i ett tal tidigare i veckan.

Det som pågår i Ukraina är inte bara en konflikt mellan Ryssland och Ukraina. I bakgrunden finns västmakternas försök att lägga under sig Ryssland och dess tillgångar.

Det hävdar Ryssland utrikesminister Sergey Lavrov.

Och dessa försök går långt tillbaka i tiden, enligt ministern.

– I dag gör arvtagarna till Napoleons soldater och Hitlers ideologer, som en gång försökte erövra och förstöra vårt land, ännu ett försök att uppnå detta, sade han i ett tal i onsdags.

– De utlöste ett krig mot Ryssland med hjälp av den ukrainska nazistregimen, som tog makten genom en grundlagsstridig och blodig statskupp för 10 år sedan.

Det som hänt speglar de hot som fanns mot Ryssland under 1800- och 1900-talen, förklarade han vidare. Västmakterna har velat se en ”fragmentering” av Ryssland territorium ”i syfte att kontrollera dess kvarlevor i enlighet med hegemonens ambitioner”.

– Det finns en anledning till att Förenta staterna, efter att ha lagt under sig resten av västvärlden, är ovilliga att acceptera den historiska utvecklingens objektiva trender, däribland uppkomsten av nya centrum för ekonomisk tillväxt och politiskt inflytande samt bildandet av en multipolär internationell ordning, fortsatte utrikesministern.

– Denna trend går inte att vända. Vi bevittnar dock västvärldens desperata försök att bromsa denna process, som tyvärr resulterar i enorma förluster av människoliv.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program