Lavrov bekräftar: Ett krig om världsordningen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. © Foto: U.S. Department of State-State Department photo/ Public Domain

Kriget mellan Ryssland och Ukraina handlar om något mycket mer än en konflikt mellan två grannstater. Det handlar även om världsordningen och hur den kommer se ut. Det hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i en intervju, uppger Washington Post.

Hur kommer det sig att den så kallade pandemin, som genom regeringars hårdföra hantering av coronaviruset plågade världen under två år, försvann som över en natt och direkt ersattes av närmast dygnet runt-bevakning av Ukrainakriget? Det pågår andra krig i världen, däribland den förödande konflikten i Jemen som lett till flera hundra tusen döda, som inte uppmärksammas.

En mängd debattörer har hävdat att Ukrainakriget inte bara handlar om Ukraina, utan om något mycket större. Om hur ordningen i världen, hur framtiden, ska formas. Det har också sagts att det är ”globalister” som drar i trådarna i bakgrunden.

Att det i varje fall handlar om något mycket större bekräftas nu från officiellt håll.

Ryssland har satt upp bestämda mål med den militära invasionen, bland annat att ”avnazifiera Ukraina” och göra landet neutralt i dess relation till Nato. Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger i en intervju på onsdagen, angående USA:s inblandning, att konflikten i Ukraina ”inte handlar så mycket om Ukraina som om den rättsliga världsordningen”.

– USA har betvingat hela Europa, fortsätter Lavrov i intervjun med den ryska tv-kanalen RBC.

– Detta är ett epokgörande ögonblick i modern historia. Det avspeglar kampen för hur världsordningen kommer att se ut, säger han.

Om man ska tro den ryske ministern råder det alltså redan ett världskrig, även om det ännu inte lett till direkta militära konfrontationer mellan ett större antal stater.

Under onsdagen meddelade också USA att man godkänt ett enormt stort militärt stödpaket med vapen till Ukraina värt 7,6 miljarder kronor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program